ZOPET PRIHAJA RUMENA VINJETA! KOLIKO BO STALA?

ZOPET PRIHAJA RUMENA VINJETA! KOLIKO BO STALA?

Zopet prihaja rumena vinjeta! Koliko bo stala?

S prvim decembrom bo že možen nakup celoletne vinjete za prihodnje leto 2020. Ta bo tokrat rumene barve, na svoja vetrobranska stekla pa jih bomo lepili že trinajsto leto zapored. Morda nekoliko spodbudna novica je ta, da bodo že sedmo leto zapored cene vinjet ostale nespremenjene.

Za letno vinjeto bo tako treba odšteti 110 evrov, za mesečno 30 in za tedensko 15 evrov. Ravno tako ostajajo enake cene za vinjete za višja dvosledna motorna vozila (kombije), in sicer 220 evrov za letno vinjeto, 60 evrov za mesečno in 30 evrov za tedensko. Tudi motoristi bodo lahko kupili vinjete za svoje jeklene konjičke, te pa bodo stale 55 evrov za celo leto, polletna bo stala 30 evrov, tedenska pa 7,50 evra.

Za letno vinjeto bo tako treba odšteti 110 evrov.

Seveda vinjeta za mnoge predstavlja mnogo cenejšo alternativo klasičnemu cestninjenju, kot jo uporabljajo sosednji državi Hrvaška in Italija, vseeno pa naj spomnimo, da smo med evropskimi državami z vinjetami drugi najdražji. Prekaša nas le Madžarska, kjer morajo državljani za letno vinjeto odšteti kar 132,77€, na drugi strani pa imamo Švico kjer letna vinjeta stane zgolj 35,75€ ali Romunijo, kjer vinjeta stane borih 28€. Smo pa absolutni zmagovalci pri izračunu razmerja med ceno in kilometri avtocest, ki so na voljo. Pri nas tako ‘kilometer avtoceste’ vsakega, ki kupi vinjeto stane kar 0,18€, v Švici pa je ta znesek na primer kar devetkrat manjši. 

Še na Madžarskem, kjer so najdražje vinjete v Evropi, znaša ta faktor zgolj 0,07€ na kilometer, nihče pa ne premaga Nemcev. Ti se vozijo praktično zastonj, saj pri njih (zaenkrat) ne poznajo ne vinjete ne cestnin, obenem pa ponujajo ene najboljših avtocest v Evropi. Sloviti Autobahn je s svojimi odseki brez omejitev tako še zadnja Meka ljubiteljev hitrosti in upamo, da se to ne bo spremenilo.

3-format2020

Še na Madžarskem, kjer so najdražje vinjete v Evropi, znaša ta faktor zgolj 0,07€ na kilometer, nihče pa ne premaga Nemcev.

Morda za konec še nekaj statistike. Na Darsu so za leto 2018 izdali 7.286.038 vseh vrst vinjet. Od tega so prodali večino ali 4.832.985 kosov tedenskih vinjet in 1.532.671 mesečnih vinjet. Kratkotrajne vinjete večinoma kupujejo tujci. Večino letnih vinjet (903.299), pa seveda kupimo Slovenci.

Se vam zdijo vinjete predrage, ali bi morda imeli raje klasično cestninjenje?

NE POZABITE NAM SLEDITI NA FACEBOOKU NASLEDNJE TEDNE, SAJ PRIHAJA NAGRADNA IGRA, KJER BOMO PODARILI LETNO VINJETO ZA OSEBNO VOZILO! Naš Facebook profil – DO AVTA

Preberi več člankov