kategorije članka

Zaradi svetovnega pomanjkanja surovin, rabljenim avtomobilom poskočile cene

Veliko svetovno pomanjkanje polprevodnikov, avtomobilsko industrijo vodi v veliko pomanjkanje elektronskih čipov, ki jih sodobni avtomobili zaradi čedalje večje količine elektronike, še kako potrebujejo. To pomanjkanje po svetu ustavlja ogromne tovarne tudi za več tednov skupaj, to pa so občutili tudi delavci novomeškega Revoza, ki se je letos že nekajkrat zaustavil.
Rezultat te ‘polprevodniške krize’ kot jo mediji radi poimenujejo so podaljšani dobavni roki novih vozil, nekaterih modelov pa sploh ne morejo zagotoviti, saj so se bili proizvajalci primorani odločiti, katerim modelom bodo sploh namenili preostanek surovin, ker le teh ni dovolj za vse. V primeru Mercedes Benza je na ta način ‘nastradal’ razred E, saj je pred njim dobil prednost povsem novi električni EQS, ki je pri izdelavi sedaj na prednostni listi.
Zaradi nezmožnosti zagotavljanja novih avtomobilov je to posledično vplivalo tudi na njihove cene, izgube v avtomobilski industriji pa bodo več deset milijardne. Tisti avtomobili, ki so pri trgovcih dejansko na zalogi, so kar naenkrat vredni več, podobno pa se dogaja tudi na trgu malo rabljenih avtomobilov. Govorimo o avtomobilih, ki so stari okoli enega leta in kot taki ponujajo odlično alternativo novim in so poleg tega na voljo takoj. Le tem se je cena v zadnjem času tako dvignila, da v nekaterih primerih v ZDA skoraj dosegajo cene novih avtomobilov.
Ivan Drury, analitik za avtoindustrijo je za CNN poročal, da cene leto dni starih avtomobilov z majhnim številom prevoženih kilometrov, dosegajo tudi do 80 odstotkov nakupne cene novih avtomobilov, še dve leti nazaj pa bi za tak isti avtomobil dobili le med 65 in 70 odstotki. Dodaten ‘bencin na ogenj’ priliva tudi povpraševanje po novih avtomobilih, ki se je v zadnjih časih močno povečalo, še dodatno težavo pa je povzročil požar pri enemu največjih proizvajalcev čipov na svetu, ki za avtomobilsko industrijo zagotavlja kar 30 odstotkov vseh čipov.
Zaenkrat imajo največje težave v Združenih državah Amerike, počasi pa bomo to pomanjkanje v celoti začutili tudi Evropejci. Zato ulovite še zadnji vlak in si čimprej zagotovite svoj novi, ali rabljeni avtomobil!

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI ...

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

To so najboljše in najslabše letne pnevmatike za poletje 2022

Zopet je prišel čas, ko moramo počasi razmišljati o letnih pnevmatikah, ki bodo uradno dovoljene že čez nekaj tednov. Tisti, ki ste nove pnevmatike kupili lani ali morda še kakšno leto prej, se s tem še ne obremenjujete, tisti, ki potrebujete menjavo, pa vas verjetno zanima za katere je pametno

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Že dve leti opazujemo kako globalna pandemija vpliva na svetovno gospodarstvo, predvsem avtomobilsko industrijo. Če je bil v 2020 največji problem t.i. lockdown, ko saloni dejansko niso mogli prodajati novih avtomobilov, je bil v preteklem letu glavni problem pomanjkanje surovin in polprevodnikov, ki je izjemno negativno vplival na proizvodne številke

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Prodajne številke za leto 2021 razkrivajo marsikaj

Podjetje Ardi d.o.o. je ponovno opravilo statistiko prve registracije vozil v letu 2021, ki jo kot uradno statistiko uporablja tudi Sekcija za osebna motorna vozila. Skupno je bilo v preteklem letu v Sloveniji prvič registriranih skoraj 54 tisoč vozil, kar v primerjavi z letom 2020 pomeni prirastek v višini dobrega