ZAKAJ KUPITI VOZILO IZ TUJINE?

ZAKAJ KUPITI VOZILO IZ TUJINE?

 

Zakaj kupiti vozilo iz tujine? Uvoz vozil iz tujine je zadnje čase čedalje bolj razširjen, saj se zanj odloča čedalje več ljudi. Če ste se morda kdaj spraševali ali ni morda napočil čas, da se tudi vi odpravite  čez mejo po svoj novi avtomobil, vendar ne veste, kaj to za seboj potegne, ste prišli na pravo stran, saj vam bomo v naslednjih nekaj odstavkih poizkusili predstaviti prednosti in slabosti uvoza vozila iz tujine.

Torej, zakaj kupiti vozilo iz tujine?

Pa začnimo s prednostmi in za primer vzemimo uvoz vozila iz Nemčije. Prva stvar je ohranjenost vozila. V Nemčiji namreč na splošno velja, da imajo boljše ceste kot pri nas, avtomobili pa dnevno delajo tudi daljše razdalje, kar je bolje za avtomobil. Če se nekdo dnevno vozi 100 kilometrov stran v službo (kar v Nemčiji niti ni taka redkost, pri nas pa prej izjema kot pravilo), to pomeni, da bo le nekaj let star avtomobil sicer imel precej prevoženih kilometrov, ampak bodo le ti v večini narejeni na avtocesti, kjer motor vseskozi dela na optimalni temperaturi pri bolj ali manj konstantnih obratih. Tako bo zaradi prevoženih kilometrov avtomobil izgubil kar nekaj na svoji vrednosti (cenejši nakup), ohranjen pa bo precej bolje kot, če bi pri nas kupili avtomobil s pol manj prevoženimi kilometri. No, če smo že pri prevoženih kilometrih je tudi možnost, da so le ti realni v Nemčiji mnogo večja kot pri nas. Tam namreč velja mnogo strožja zakonodaja za prekrškarje, ki si drznejo nazaj vrteti kilometre, pri nas pa tega nihče ne nadzoruje zato to predvsem trgovci rabljenih vozil izrabljajo sebi v prid. Vedno preverimo tudi servisno zgodovino in avtomobil pripeljemo le, če se vse ujema tako, da ni bojazni o neservisiranosti in realnem stanju vozila. Prodajalec mora obenem podpisati tudi cenilni zapisnik s katerim garantira, da je avtomobil v točno takem stanju kot trdi, saj je v nasprotnem primeru dolžan vse napake odpraviti na svoje stroške. Pri nakupu vozila iz tujine je prednost tudi veliko večja ponudba avtomobilov. Pri pregledu spletne strani avto.net se dostikrat zgodi, da nihče ne prodaja točno takega avtomobila, kot si ga želimo. Zakaj bi sklepali kompromise, če pa se na spletni strani mobile.de prodaja 5 ali več takih? Morda so celo cenejši (ne vedno), kar je v večini primerov tudi posledica večje ponudbe, ali pa so pri nas taki avtomobili bolj cenjeni in s tem dražji, ker jih enostavno ni. Dober primer so močnejše različice poslovnih limuzin. Pri nas že zadnjo generacijo  BMW serije 3 v različici 320d težko zasledimo, kaj šele tako z vgrajenim trilitrskim šestvaljnikom in oznako 330d.

Ko smo že pri močnejših motorjih z večjo prostornino lahko omenimo tudi slabosti uvoza avtomobilov. Prva je povezana ravno s tem in sicer DMV ali davek na motorna vozila, ki je vezan na Euro emisijski razred vgrajenega motorja, izpuste ter prostornino motorja. Tako lahko pri različicah z večjimi in močnejšimi motorji davek, ki ga moramo plačati ob uvozu, znaša tudi do 20 odstotkov ali v nekaterih primerih celo več. Pri sodobnih dizelskih agregatih manjših prostornin razreda Euro 6 pa ta znaša med 0,5 in 3 odstotkov, kar v praksi pomeni le nekaj 100€. Če seštejemo DMV in stroške uvoza včasih tako presežemo ceno navidezno identičnega avtomobila na slovenskem trgu, kar zagotovo odvrne nekoga, ki bi rad čim ceneje prišel skozi. Druga slabost pri uvozu vozila iz tujine pa je bolj osebne narave in sicer večino zmoti to, da pred nakupom avtomobila ne morejo sesti vanj in si ga ogledati na lastne oči. Tukaj vas povsem razumemo saj gre tukaj do neke mere dejansko za igro zaupanja, katero pa očitno igramo zelo dobro, saj do sedaj, navkljub stotinam uvoženih avtomobilov še nismo dobili takšnega, ki ne bi ustrezal pričakovanjem naših strank.

Torej kaj pravite, po vašem mnenju prednosti uvoza vozil iz tujine pretehtajo slabosti ali ne?