kategorije članka

WCOTY: Svetovni avto leta 2021 je Volkswagen ID.4

Letos je izbor za svetovni avto leta 2021 gostil kanadski Toronto, kjer so novinarji iz vsega sveta, poleg glavne nagrade za svetovni avto leta, podelili še množico ostalih nagrad. Izbor je minil v znamenju elektrifikacije, saj sta se v zmagovalni trojici znašla kar dva električna avtomobila, daleč največ finalistov v vseh kategorijah pa je imela Honda, ki se je še posebej s svojim mestnim, električnim posebnežem, prebila med top 3 najboljše v kar štirih od petih kategorij.
Poleg Toyote Yaris, ki je letos že osvojila laskavi naslov evropskega avtomobila leta 2021, sta se namreč v veliki finale uvrstila še Honda-e in Volkswagen ID.4. Kar 93 novinarjev iz 28 različnih držav pa je tokrat naziv svetovnega avtomobila leta podelilo Volkswagnu ID.4. Primarno so izbirali med 24 vozili, ki so v zadnjem letu našla vsaj 10.000 kupcev in so, po cenah nižjih od premijskih avtomobilov, naprodaj na vsaj dveh celinah sveta.
Poleg Glavne kategorije, so tokrat nagrade podelili še v štirih podkategorijah. V segmentu prestižnih vozil je tokrat pred Land Rover Defenderjem in švedskim posebnežem Polestar 2, zmagal povsem novi Mercedes-Benz razreda S, v segmentu mestnih vozil pa je pred Toyoto Yaris in Hondo Jazz, zmagala električna Honda-e, kateri je le za las ušla glavna nagrada.
Med športnimi avtomobili je prepričljivo in predvidljivo slavil novi Porsche 911 992 Turbo, ki je ugnal Audija R8 in ‘rally’ novinca, ki je presenetil celotno avtomobilsko javnost – Toyoto Yaris GR. Tudi pri nagradi za najboljši dizajn, se je zelo visoko uvrstila Honda-e, vendar jo je, tako kot Mazdo MX-30, ugnal britanski brut – Land Rover Defender, ki je s svojim revolucionarnim videzom, očitno osvojil srca žirantov.
Že avgusta se bo z odprtjem avtomobilskega salona v New Yorku pričel lov za najboljšim avtomobilom 2022, ki bo poleg klasičnih kategorij poskrbel še za eno dodatno. Govorimo o kategoriji Svetovni električni avto leta, s katero želijo organizatorji izbora še dodatno osvetliti elektrifikacijo in transformacijo avtomobilskega sveta.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI ...

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

To so najboljše in najslabše letne pnevmatike za poletje 2022

Zopet je prišel čas, ko moramo počasi razmišljati o letnih pnevmatikah, ki bodo uradno dovoljene že čez nekaj tednov. Tisti, ki ste nove pnevmatike kupili lani ali morda še kakšno leto prej, se s tem še ne obremenjujete, tisti, ki potrebujete menjavo, pa vas verjetno zanima za katere je pametno

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Že dve leti opazujemo kako globalna pandemija vpliva na svetovno gospodarstvo, predvsem avtomobilsko industrijo. Če je bil v 2020 največji problem t.i. lockdown, ko saloni dejansko niso mogli prodajati novih avtomobilov, je bil v preteklem letu glavni problem pomanjkanje surovin in polprevodnikov, ki je izjemno negativno vplival na proizvodne številke

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Prodajne številke za leto 2021 razkrivajo marsikaj

Podjetje Ardi d.o.o. je ponovno opravilo statistiko prve registracije vozil v letu 2021, ki jo kot uradno statistiko uporablja tudi Sekcija za osebna motorna vozila. Skupno je bilo v preteklem letu v Sloveniji prvič registriranih skoraj 54 tisoč vozil, kar v primerjavi z letom 2020 pomeni prirastek v višini dobrega