VELIKI KONCERNI V AVTOMOBILSKEM SVETU

VELIKI KONCERNI V AVTOMOBILSKEM SVETU

Veliki koncerni v Avtomobilskem svetu:

V svetu avtomobilizma poznamo veliko število različnih avtomobilskih proizvajalcev, ki pa ob podrobnejšemu pregledu po večini spadajo v enega izmed večjih koncernov. Tako na koncu dobimo zgolj nekaj teh velikanov, ki med seboj tekmujejo, da bi si odtrgali čim večji kos pogače. Spodaj bom predstavil 5 koncernov, ki po produkcijskih številkah niso nujno vsi v najvišji peterici, vendar imajo skupno v lasti največ avtomobilskih znamk:

1. Volkswagen AG:

main-qimg-dd0b0600e20a23173385d9f69abfce6c
Tega ste verjetno uganili, saj ima Volkswagen poleg istoimenske znamke v lasti še znamke Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, MAN, Porsche, Scania, Seat, Škoda, Volkswagen tovorna vozila in podjetje VTB. S tem je to najštevilčnejši koncern iz vidika različnih znamk, po proizvodnih številkah pa se uvršča na skupno drugo mesto, takoj za Toyoto.

2. FCA (Fiat Chrysler Automobiles)

fca
FCA koncern ima ravno tako v lasti ogromno različnih znamk, ki pa niso nujno tako uspešne kot Volkswagen, saj se po volumnu uvrščajo šele na osmo mesto. Poleg Fiata in Chyrslerja, ki sta že v imenu, ima FCA koncern v lasti še znamke Abarth, Alfa Romeo, Dodge, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati in RAM, ker pa ima Fiat v lasti še slavnega Ferrarija, pa lahko tukaj štejemo tudi to podjetje.

3. General Motors

39657916-15472895773066869_origin
Ameriški velikan ima ravno tako v lasti kar 8 znamk, po produkciji pa se uvršča na visoko četrto mesto. Pod General Motors spadajo Buick, Cadillac, Chervolet, GMC, Holden, JieFang, SAIC-GM in GM Uzbekistan.

4. PSA Grouppe

psa
PSA Grouppe predstavlja francoskega giganta, ki ima poleg francoskih Citroen, DS in Peugeot, v lasti še podjetja Opel Vauxhall, Capa in Phillips Motors. Po produkciji se uvrščajo na deseto mesto.

5. Renault-Nissan

renault-nissan-mitsubishi-brand
No uradno to ni koncern, zato niso prišli višje, sta pa to znamki, ki sodelujeta praktično na enakem nivoju kot koncern in sta si tako skoraj pokorila konkurenco v lahkih vozilih, ko sta leta 2017 skupno presegla celo prodajo koncerna Volkswagen. Renault ima tako v lasti še podjetja Alpine, Dacia, Lada in Renault Samsung Motors, medtem ko ima Nissan v lasti še podjetji Datsun in Infiniti.

Poleg teh petih velja omeniti še Toyoto, ki velja za največjega proizvajalca avtomobilov na svetu, v lasti pa ima še podjetja Daihatsu, Hino in Lexus.Le štiri mesta nižje po proizvodnji avtomobilov pa najdemo tudi Ford, ki z lastništvom znamk Mercury, Lincoln in Troller Veicolus Especials tudi velja za enega največjih avtomobilskih proizvajalcev na svetu.

About the Author