Večja preglednost je večja varnost: To so najbolj in najmanj pregledni avtomobili na trgu

Večja preglednost je večja varnost: To so najbolj in najmanj pregledni avtomobili na trgu

Večja preglednost je večja varnost: To so najbolj in najmanj pregledni avtomobili na trgu:

Preglednost je lahko v avtomobilu ena ključnih varnostnih dejavnikov pri vožnji v prometu. Dobra preglednost nas namreč lahko reši morebitne prometne nezgode, v nasprotnem primeru pa ob slabi preglednosti brez težav spregledamo drugega udeleženca v prometu, kar se lahko konča tudi tragično. Posledica slabe preglednosti iz avtomobila je veliko t.i. mrtvih kotov, v katere se lahko ‘skrije’ drug udeleženec v prometu, pa naj bo to pešec, kolesar ali drug avtomobil, ki ga ravno zato lahko spregledamo.

 

Največji krivci za mrtve kote so debeli stebrički, še posebej prednji ‘A’ stebrički, ki so zaradi trendov estetike in vse hujših zahtev po varnosti, postali (pre)debeli. Le ti tako v veliki meri omejujejo naše vidno polje, nič boljše pa ni niti pri zadnjih stebričkih. Drugi večji dejavnik omejenega vidnega polja so trendi spuščajoče se strešne linije in dvignjenih ‘bokov’, zaradi katerih imajo avtomobili zelo majhno zadnjo šipo. Pogled nazaj je tako še dodatno omejen, vzvratna kamera ali vsaj parkirni senzorji pa namesto priporočila postanejo skoraj obvezni.

Pri Consumer Reports so opravili študijo preglednosti avtomobilov in prišli do zanimivih zaključkov. V nasprotju s splošnim prepričanjem so v povprečju limuzine bolj pregledne od trendovskih športnih terencev in križancev. Izstopal je le Subaru, ki je z modelom Forester stopil izven povprečja in postavil standard v preglednosti pri kompaktnih SUV-jih. Poleg tega je Subaru odlične ocene osvojil tudi z modeloma Legacy in WRX ter se tako v povprečju izkazal precej bolje od vseh tekmecev. Dobro so se izkazali tudi VW Golf, Honda Jazz in Audi Q5, na drugem koncu spektra pa so se s slabo preglednostjo znašli Toyota C-HR, Mercedes Benz CLA in Kia Stinger.

 

Zmagovalci in ‘poraženci’ po posameznih kategorijah v raziskavi preglednosti avtomobilov so torej:

Majhni avtomobili: 

Najboljši: Honda Jazz 

Najslabši: Chevrolet Spark 

 

Kompaktne kombilimuzine: 

Najboljši: Fiat 500L/Volkswagen Golf 

Najslabši: Toyota C-HR 

 

Razkošne kompaktne limuzine: 

Najboljši: Infiniti Q50 

Najslabši: Kia Stinger/Mercedes-Benz CLA

 

Kompaktni SUV: 

Najboljši: Subaru Forester 

Najslabši: GMC Terrain 

 

Razkošni kompaktni SUV: 

Najboljši: Audi Q5 

Najslabši: Jaguar I-pace 

 

Razkošni SUV srednjega razreda

Najboljši: Land Rover Range Rover 

Najslabši: Tesla Model X

 

PREBERITE TUDI:

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli

5 napak, ki jih pogosto delajo kupci povsem novih avtomobilov

Vse o Davku na Motorna Vozila – DMV