ČE SE NE ODZOVETE NA URADNI VPOKLIC VAŠEGA VOZILA, PO NOVEM NE BOSTE MOGLI PODALJŠATI NJEGOVE REGISTRACIJE!

ČE SE NE ODZOVETE NA URADNI VPOKLIC VAŠEGA VOZILA, PO NOVEM NE BOSTE MOGLI PODALJŠATI NJEGOVE REGISTRACIJE!

Če se ne odzovete na uradni vpoklic vašega vozila, po novem ne boste mogli podaljšati njegove registracije!

S prvim februarjem je v veljavo stopil nov zakon, ki kaznuje lastnike avtomobilov, ki ne upoštevajo uradnih vpoklicev. Kazen bo taka, da avtomobilu ne bo moč podaljšati registracije, dokler se napaka ne odpravi. V primeru uradnega vpoklica, mora lastnik vozila na zahtevo proizvajalca, v predpisanem roku slednjemu omogočiti izvedbo ukrepov za odpravo napake. To stori tako, da se naroči in avtomobil pripelje na pooblaščeni servis za to znamko vozila, kjer bodo napako seveda odpravili brezplačno.

Zveza potrošnikov Slovenije je že do sedaj svetovala, da naj lastniki, ki svojih avtomobilov ne servisirajo na pooblaščenih servisih, vsaj enkrat letno preverijo ali je za njihov avtomobil objavljen kakšen vpoklic, morda tudi takšen, ki ne pomeni nujno neposredne nevarnosti ampak zgolj nevšečnost. 

Nekateri so za vpoklice tudi vedeli, pa so jih vseeno ignorirali. Eden najbolj odmevnih vpoklicev zadnjih let je zagotovo Volkswagnova dizelska afera, po kateri so bili lastniki avtomobilov pisno obveščeni, da naj se zglasijo pri pooblaščenem serviserju, kjer bodo avtomobilu posodobili elektroniko. Ker se je po določenem času začelo kazati, da ‘popravljeni’ avtomobili delujejo mnogo slabše, kot tisti, ki posodobitve še niso opravili, so mnogi vpoklic enostavno ignorirali in avtomobil pustili v originalnem stanju. To po novem več ne bo mogoče, pa če vam je to všeč ali ne.

D_Ok9kqTURBXy8wYWIwNGU5YWViNzc4ZGQ0MDA0NzU2ZTU5ODU1ZWYyZi5qcGVnkpUDGADNAm7NAV6TBc0DFM0BvIGhMAE

Ker se je po določenem času začelo kazati, da ‘popravljeni’ avtomobili delujejo mnogo slabše, kot tisti, ki posodobitve še niso opravili, so mnogi vpoklic enostavno ignorirali in avtomobil pustili v originalnem stanju. To po novem več ne bo mogoče, pa če vam je to všeč ali ne.

Seveda proizvajalci določene vpoklice objavljajo skoraj vsak dan, a pogojem v tem zakonu o motornih vozilih zadostujejo le redki. Gre namreč le za primere, ko napaka na avtomobilu velja za resno nevarnost za cestni promet, zdravje ali okolje. Pri nas sistem za obveščanje javnosti sicer ne deluje najbolje, zato se morajo uvozniki zanašati na kontaktne podatke lastnikov novih avtomobilov, ki pa se lahko do časa vpoklica tudi že večkrat zamenjajo. 

To predstavlja problem tudi pri uvozu vozil po naročilu, saj bo potrebno sedaj preverjati tudi, ali je bil določeni avtomobil že vpoklican in ali je bila dotična napaka že odpravljena. V nasprotnem primeru je mogoče, da avtomobila sploh ne bo mogoče niti registrirati, zato se bomo za vas še posebej potrudili, da do takšnih nevšečnosti ne bo prišlo.

PREBERITE TUDI:

SPLETNI KALKULATOR ZA IZRAČUN CENE VOZILA SKUPAJ Z VSEMI STROŠKI UVOZA

PRI NOVEM DAVKU NA MOTORNA VOZILA, SPOREN ČLEN O OBDAVČITVI ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV!

KAKO SE PO NOVEM PRI UVOZU AVTOMOBILA RAČUNA DAVEK NA MOTORNA VOZILA?

NAŠA PONUDBA RABLJENIH VOZIL

ODDAJ POVPRAŠEVANJE