kategorije članka

To so najboljše in najslabše letne pnevmatike za poletje 2022

Zopet je prišel čas, ko moramo počasi razmišljati o letnih pnevmatikah, ki bodo uradno dovoljene že čez nekaj tednov. Tisti, ki ste nove pnevmatike kupili lani ali morda še kakšno leto prej, se s tem še ne obremenjujete, tisti, ki potrebujete menjavo, pa vas verjetno zanima za katere je pametno dati vaš denar. Temperature so sicer tudi v februarju večkrat presegle tisto mejo sedmih stopinj, ko letna pnevmatika začne delovati bolje od zimske, a zaradi nepredvidljivega vremena in mrzlih juter, vam vseeno svetujemo da z menjavo počakate vsaj do zakonsko predpisanega 15. marca, ali morda še kakšen teden dlje. Torej, to so najboljše in najslabše letne pnevmatike za poletje 2022!
Poletne sezone, ki že trka na vrata se zavedajo tudi glavne evropske avtomobilistične organizacije, vključno z našim AMZS, ki so že objavile rezultate obsežnih testiranj najboljših letnih pnevmatik za prihajajočo sezono. Tudi letos so se združili, ter preizkusili 16 različnih pnevmatik v dimenzijah 185/65R15, ki predstavljajo popularno dimenzijo med manjšimi mestnimi avtomobili, ter 18 različnih pnevmatik v dimenzijah 215/60R16, ki se pogosto uporabljajo na popularnih križancih in SUV-jih. Pri slednjih so za testni avtomobil uporabili Škodo Kodiaqa, za manjšo dimenzijo pa avtomobil VW Polo.

In kakšni so bili rezultati?

V manjši dimenziji 185/65R15 so bile razlike med pnevmatikami zelo majhne, prav vse pnevmatike pa so dobile vsaj tri zvezdice in s tem oceno priporočljivo, kar šest pa jih je prejelo oznako zelo priporočljivo. Na najvišje mesto se je tokrat zavihtela pnevmatika Goodyear EfficientGrip Performance 2, ki se je sicer nekoliko slabše izkazala z oprijemom na suhi podlagi, kjer pa je se je najbolje odrezala pnevmatika Pirelli Cinturato P1 Verde. Zadnje mesto je zasedla pnevmatika Matador MP47 Hectorra z manjšimi slabostmi na mokri podlagi, ter večjimi slabostmi na suhi podlagi. Med ostalimi nekih posebnosti ali odstopanj ni, z izjemno pnevmatike Continental Ecocontact 6, ki se je odlično odrezale v kategoriji porabe in obrabe, ter tako upravičila besedico Eco v svojem imenu.
V večji, SUVjevski dimenziji 215/60R16 pa so bile razlike nekoliko večje. Tudi tukaj so skoraj vse pnevmatike prejele oceno zelo pripročljivo(5) in priporočljivo(12), z izjemno pnevmatike Kormoran Road Performance, ki je prejela oceno priporočljivo z omejitvami in zasedla neslavno zadnje mesto. Pravo nasprotje pnevmatike Kormoran sta bili tokrat pnevmatiki Continental Premium Contact 6 in Michelin Primacy 4, ki sta z enako oceno 2,1 zasedli skupno prvo mesto. Navkljub enaki oceni je bilo med njima vseeno nekaj razlik, ki bi lahko pomembno vplivale za katero se boste odločili. Pnevmatika Continental se je izkazala za zelo uravnoteženo pnevmatiko brez očitnih pomanjkljivosti, pnevmatika Michelin pa predvsem z majhno obrabo in nizko porabo goriva, na račun nekoliko slabše vodljivosti in zaviranja na mokri podlagi.
Morda kot zanimivost so navedli to, da se je večji in težji Kodiaq na suhi podlagi iz 100 kilometrov na uro z najboljšo pnevmatiko ustavil 60 centimetrov prej, kot manjši Polo na najboljši pnevmatiki v svoji dimenziji.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI ...

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Že dve leti opazujemo kako globalna pandemija vpliva na svetovno gospodarstvo, predvsem avtomobilsko industrijo. Če je bil v 2020 največji problem t.i. lockdown, ko saloni dejansko niso mogli prodajati novih avtomobilov, je bil v preteklem letu glavni problem pomanjkanje surovin in polprevodnikov, ki je izjemno negativno vplival na proizvodne številke

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Prodajne številke za leto 2021 razkrivajo marsikaj

Podjetje Ardi d.o.o. je ponovno opravilo statistiko prve registracije vozil v letu 2021, ki jo kot uradno statistiko uporablja tudi Sekcija za osebna motorna vozila. Skupno je bilo v preteklem letu v Sloveniji prvič registriranih skoraj 54 tisoč vozil, kar v primerjavi z letom 2020 pomeni prirastek v višini dobrega