kategorije članka

To je 10 najbolje prodajanih avtomobilov na svetu!

Ste se kdaj vprašali kateri so najbolje prodajani modeli, če upoštevamo prodajo na vseh svetovnih trgih? Tudi pri portalu Focus2Move so se to vprašali in za vas sestavili seznam najbolje prodajanih avtomobilov na svetu. Morda bo za nas Evropejce, ki smo navajeni, da pri vrhu prodaje kraljujeta ljudski Golf in nekoliko dostopnejši Fordov Focus, veliko presenečenje, da večine avtomobilov iz liste top deset sploh ne poznamo. Hitro se opazi trend SUV-jev in ogromnih ameriških pickupov, ki jih na naših cestah enostavno nimamo.
To listo najbolje prodajanih desetih avtomobilov na svetu je z 11. mestom le za las zgrešil prej omenjeni kralj evropskih cest – Volkswagen Golf, vendar bi morali pri Volkswagnu za preboj v top 10 prodati še več kot 100 tisoč dodatnih primerkov omenjene kombilimuzine. Za toliko ga je namreč prehitela Toyota Camry, ki je po novem z najnovejšo generacijo na voljo tudi na večini evropskih trgov, kar je zagotovo prispevalo k velikim prodajnim številkam.
Na devetem mestu je nam precej bolj poznan model, ki je hkrati tudi najbolje prodajan nemški avtomobil nasploh. Z 607.445 prodanimi primerki je ta čast pripadla Volkswagen Tiguanu, po številkah pa je bil še boljši ameriški ‘pickup’ velikan RAM z dobrimi 631 tisoč prodanimi primerki. Takoj pred njim je na sedmem mestu še eden izmed ogromnih ameriških pickupov Chevrolet Silverado, na šestem pa je s 674.663 prodanimi primerki, nam nekoliko manj poznan, Nissan Sylphy.

         1. Toyota Corolla – 1.134.262

            2. Toyota RAV4 – 995.762

           3. Ford F serija – 936.084

            4. Honda CR-V – 736.980

            5. Honda Civic – 697.945

           6. Nissan Sylphy – 674.663

      7. Chevrolet Silverado – 643.848

             8. RAM pickup – 631.445

      9. Volkswagen Tiguan – 607.121

          10. Toyota Camry – 592.648

Po nekaj modelih, ki vsaj v Evropi niso najbolj poznani pa končno dva modela, ki jih poznamo tudi pri nas. Četrto in peto mesto sta namreč zasedla modela Honda CR-V in Honda Civic, ki sta sta Hondi skupno prinesla preko 1,4 milijona prodanih avtomobilov. A tudi to ni bilo dovolj za preboj v top 3. Ta čast je zopet pripadla enemu izmed velikih ameriških pickupov – Ford F150, ki je z 936.084 prodanimi avtomobili zasedel tretje mesto, sam vrh pa sta zasedli kar dve Toyoti.
S skoraj milijon prodanimi primerki je drugo mesto pripadlo Toyoti RAV4, edini model, ki je v 2020 s prodajo presegel številko milijon vozil, pa je s kar 1.134.262 prodanimi primerki, postala Toyota Corolla, ki že dolga leta velja za najbolj prodajan avtomobil na svetu. Ta status je obdržala tudi letos, navkljub kar 11 % upadu prodaje. V najvišji dvajseterici so poleg omenjenih avtomobilov še trije Volkswagni, dve Toyoti, ter po en predstavnik znamk Hyundai, Honda, Tesla, Nissan in Mazda.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI ...

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

To so najboljše in najslabše letne pnevmatike za poletje 2022

Zopet je prišel čas, ko moramo počasi razmišljati o letnih pnevmatikah, ki bodo uradno dovoljene že čez nekaj tednov. Tisti, ki ste nove pnevmatike kupili lani ali morda še kakšno leto prej, se s tem še ne obremenjujete, tisti, ki potrebujete menjavo, pa vas verjetno zanima za katere je pametno

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Že dve leti opazujemo kako globalna pandemija vpliva na svetovno gospodarstvo, predvsem avtomobilsko industrijo. Če je bil v 2020 največji problem t.i. lockdown, ko saloni dejansko niso mogli prodajati novih avtomobilov, je bil v preteklem letu glavni problem pomanjkanje surovin in polprevodnikov, ki je izjemno negativno vplival na proizvodne številke

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Prodajne številke za leto 2021 razkrivajo marsikaj

Podjetje Ardi d.o.o. je ponovno opravilo statistiko prve registracije vozil v letu 2021, ki jo kot uradno statistiko uporablja tudi Sekcija za osebna motorna vozila. Skupno je bilo v preteklem letu v Sloveniji prvič registriranih skoraj 54 tisoč vozil, kar v primerjavi z letom 2020 pomeni prirastek v višini dobrega