Statistika Slovencev pri uvozu vozil iz tujine:

Statistika Slovencev pri uvozu vozil iz tujine:

Finančna uprava Republike Slovenije je v svojem letnem poročilu o delu za preteklo leto 2020, objavila nekaj, za nas zanimivih, statističnih podatkov. Tokrat so se prvič v posebni kategoriji dotaknili tudi davka na motorna vozila in morebitnih goljufij povezanih tako z davkom na motorna vozila, kot tudi z davkom na dodano vrednost (DDV).

V letu 2020 je država pobrala za nekaj več kot 33 milijonov evrov davka na motorna vozila, kar predstavlja okoli 25 odstotkov nižjo vrednost kot leto prej. To velja pripisati predvsem pomladanski ‘korona krizi’, ki je za nekaj časa praktično ustavila vso trgovanje in prodajo avtomobilov, kljub temu pa so na FURS-u lani prejeli skoraj 33 tisoč napovedi za odmero davka na motorna vozila.

 

Slovenci se najpogosteje odločamo za uvoz vozil iz Nemčije

Kar 40 odstotkov vseh uvoženih vozil v letu 2020 prihaja iz Nemčije, kar skupno znese preko 13 tisoč avtomobilov. Druga na seznamu je Italija z 19 odstotki, tretja s 17 odstotki pa je njena zahodna soseda Francija. Zgolj iz teh treh držav torej letno k nam prispe več kot tri četrtine vseh uvoženih avtomobilov. Na četrtem mestu daleč zadaj je z zgolj 6 odstotki Belgija, delež ostalih držav pa praktično ni vreden omembe. Morda je za vas še bolj zanimiva starostna struktura uvoženih vozil. Skoraj polovica vseh uvoženih vozil je bilo bodisi letnika 2016, bodisi letnika 2017, presenetljivo veliko, kar 5.846, pa je bilo avtomobilov starejših od 10 let.

Lani naj bi pri Finančni upravi Republike Slovenije začeli tudi s strožjimi nadzori nad morebitnimi goljufijami, povezanimi z morebitnimi utajami DDV in DMV, kjer so zaznali pogosto prakso nekaterih prodajalcev. Le ti se s pomočjo ponarejene dokumentacije ali t.i. slamnatih prodajalcev, skušajo izogniti plačilu DDV ob prodaji fizični osebi in tako v primeru, da jim to uspe, na trgu uspešno konkurirajo z znatno nižjo ceno rabljenih vozil, s čimer pridobijo nepošteno konkurenčno prednost v primerjavi z davčnimi zavezanci. V primeru kakršnihkoli sumov na kaznivo dejanje se postopki učinkovitega nadzora podaljšajo, saj je potrebno s pomočjo mednarodne izmenjave včasih tudi preveriti pravilnosti obdavčitve davčnih transakcij.

Kar 40 odstotkov vseh uvoženih vozil v letu 2020 prihaja iz Nemčije, kar skupno znese preko 13 tisoč avtomobilov.

Zakaj mi uvažamo skoraj izključno iz Nemčije si preberite tukaj (povezava do članka) v kolikor imate za nas kakršnokoli vprašanje glede uvoza vozil po naročilu, pa se brez težav obrnete na nas ali nas obiščete v našem salonu na naslovu Ob železnici 16 v Ljubljani.

PREBERITE TUDI:

KAJ JE TO DAVEK NA MOTORNA VOZILA?

KAKO POTEKA PROCES VARNEGA UVOZA VOZILA IZ TUJINE?

KORONA VIRUS POSKRBEL ZA NIŽJE CENE AVTOMOBILOV V NEMČIJI.

DO AVTA – BLOG