STA ŠKODA OCTAVIA IN SEAT LEON BOLJŠA IZBIRA OD VW GOLFA?

STA ŠKODA OCTAVIA IN SEAT LEON BOLJŠA IZBIRA OD VW GOLFA?

Najpopularnejši rabljeni avtomobili: sta Škoda Octavia in Seat Leon boljša izbira od VW Golfa?

Da bi vam karseda približali nakup rabljenega avtomobila, smo se odločili narediti serijo člankov, z opisi, prednostmi, slabostmi in našimi priporočili najbolj iskanih avtomobilov, oziroma avtomobilov, s katerimi se pri uvozu po naročilu največ srečujemo. O VW Golfu smo že pisali, tokrat pa se sprašujemo, ali sta koncernska brata Seat Leon in Škoda Octavia za vas morda boljša izbira od ljudskega golfa?

Volkswagen Golf VII Variant 1.6 TDI Lounge (110ks), 2016, 72tKM, Junij 2019

Volkswagen Golf VII Variant 1.6 TDI Lounge (110ks), 2016, 72tKM, Junij 2019

Ker vsi avtomobili uporabljajo enako platformo, menjalnike in motorje, si za vse hibe in priporočila poglejte samostojni članek o VW Golfu (za članek klikni tukaj). Tukaj se bomo raje posvetili razlikam med temi tremi avtomobili in vam skozi primerjavo pomagali spoznati, kateri je boljši za vas.

Škoda Octavia: 

Prva beseda, ki večini ljudi pade na pamet ob omembi Octavie je zagotovo prostornost. Takoj za njo je verjetno beseda družina zato ni nič čudnega, da je zaradi prostornejše notranjosti Octavia prava ljubljenka mladih družin. Velikostno že skoraj trka na vrata vozil enega razreda višje, materiali v notranjosti pa niso nič kaj veliko slabši od tistih v VW Golfu. Če karkoli je zanesljivost po vseh raziskavah še celo malenkost boljša od ljudskega avtomobila, zato ni nič čudnega, da zelo dobro ohranjajo svojo vrednost. Vozniško seveda nekoliko zaostaja za tekmecema, a nadoknadi s svojimi ‘simply clever’ rešitvami in udobjem, za tiste bolj ‘zagrete’ pa tako ali tako še vedno obstaja različica RS

 

Škoda Octavia Kombi 2.0 TDI RS DSG (184ks), 2016, 113tKM, Junij 2019

Škoda Octavia Kombi 2.0 TDI RS DSG (184ks), 2016, 113tKM, Junij 2019

Če karkoli je zanesljivost po vseh raziskavah še celo malenkost boljša od ljudskega avtomobila, zato ni nič čudnega, da zelo dobro ohranjajo svojo vrednost.

Seat Leon:

Pri Leonu že sam videz nakazuje, da gre za bolj dinamičen avto. Seat je bil že od nekdaj bolj čustvena in temperamentna veja VAG koncerna – kot nekakšna španska Alfa Romeo, če hočete, to pa se čuti tudi med vožnjo. Vzmetenje je nekoliko trše, volan bolj neposreden posledično pa se avtomobil pelje bolj športno in igrivo. To še posebej velja za različice z oznako FR ali Cupra, slaba stran tega pa je, da avtomobil med vožnjo ni tako udoben in zato zagotovo ni za tiste bolj konzervativne, vi raje vzemite golfa. Menimo, da Leon tudi izgleda najboljše in je tako kot Octavia tudi nekoliko zanesljivejši, kar se tiče okvar elektronike. Po drugi strani pa je resda nekoliko manj prostoren od češke tekmice in je v tem pogledu mnogo bližje golfu. Tudi materiali v notranjosti so sicer daleč od tega, da bi bili slabi, a vseeno niso povsem na ravni Škode ali Volkswagna, a ne pozabimo, da je Leon tudi najcenejši izmed vseh treh.

Seat Leon ST 1.6 TDI DPF BMT DSG (110ks), 2015, 102tKM, Maj 2019

Seat Leon ST 1.6 TDI DPF BMT DSG (110ks), 2015, 102tKM, Maj 2019

Menimo, da Leon tudi izgleda najboljše in je tako kot Octavia tudi nekoliko zanesljivejši, kar se tiče okvar elektronike.

Se ne morete odločiti? Potem izberite Golfa, z njem enostavno ne morete zgrešiti, saj vse dela dobro, a morda premalo igra na vaša čustva in vedno ostaja tisti izhod v sili. Ravno zato bi se mi prej odločili za enega izmed obeh tekmecev, izbirali pa bi glede na trenutne potrebe. Potrebujete veliko prostora? Octavia! Imate radi dinamično vožnjo? Leon!

PREBERITE TUDI:

NAJPOPULARNEJŠI RABLJENI AVTOMOBILI: VW GOLF

NAJPOPULARNEJŠI RABLJENI AVTOMOBILI: ŠKODA SUPERB

JE PET LET STAR ELEKTRIČEN AVTOMOBIL ŠE SPLOH ZA KAKŠNO RABO?

NAŠA PONUDBA RABLJENIH VOZIL

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

 

About the Author