SOL – POZIMI VAŠ PRIJATELJ IN SOVRAŽNIK!

SOL – POZIMI VAŠ PRIJATELJ IN SOVRAŽNIK!

SOL – pozimi vaš prijatelj in sovražnik!

Sol je navidez tako nepomembna v avtomobilizmu, da je kar nekoliko čudno, če ji namenjamo kar cel članek mar ne? No ja marsikdo ne ve, da je sol še kako pomemben dejavnik pri zimski vožnji, ki nam lahko pomaga, ali pa našemu avtomobilu celo škoduje. Dobro je vedeti tudi njene omejitve, saj bomo le tako lahko v zimskih razmerah vozili zares varno.

street-2369616_1280

Sol kot topilo.

Sol se v zimskih časih uporablja kot topilo, saj ob mešanju z vodo le ta zniža njeno temperaturo zmrzišča in tako v večini primerov prepreči poledico. Uporablja se tudi ob sneženju saj se slana voda, ki nastane z raztapljanjem suhe soli v snegu/ledu prebije do površine in povzroči, da sneg/led odstopi od podlage, ki ga nato vozila z mehanskim pritiskom lažje razbijejo. A tudi sol ima svoje omejitve. Natrijeva sol, ki je pri naših zimskih službah najbolj razširjena, namreč zniža temperaturo zmrzišča v idealnih primerih le na okoli – 8 stopinj celzija, vsi pa vemo, da zimske temperature redno padejo tudi nižje, še posebej v kakšnih zakotnih krajih. To pomeni, da pri temperaturah pod – 8 stopinj celzija natrijeva sol ni več učinkovita, zato je poledica praktično neizbežna, temu pa moramo prilagoditi tudi naš stil vožnje. Pomembno je vedeti tudi, da na raznih nadvozih temperatura vozišča pade še hitreje, zato je tvorba ledenih ploskev tam najbolj verjetna in zahteva od vas še dodatno pozornost, da ne bo prišlo do neljubih dogodkov. Obstajata sicer še magnezijeva in kalcijeva sol, ki temperaturo zmrzišča pomakneta še nižje, a ne morete vedeti, katero so v tistem trenutku uporabili delavci cestnega podjetja(verjetno tisto cenejšo). Zato se raje držimo pravila, da pri temperaturah pod -5, -6 v večerih, ko je v zraku tudi veliko vlage vozite kot, da pričakujete poledico.

salttruckhovedbilde

Sol se v zimskih časih uporablja kot topilo, saj ob mešanju z vodo le ta zniža njeno temperaturo zmrzišča in tako v večini primerov prepreči poledico.

 

Druga stvar, na katero moramo v zimskem času paziti so zagotovo tudi mokre ceste zvečer in ponoči. Skoraj vsak dan namreč proti večeru opazimo, da so zaradi močne vlage v zraku ceste mokre, v kolikor so le te redno posipane s soljo, pa na njih sčasoma nastane zelo spolzek sloj, ki ga spere le močan dež. Četudi sol prepreči tvorbo ledenih ploskev, je lahko taka cesta vseeno zelo nevarna saj je koeficient trenja med pnevmatiko in podlago v takih razmerah mnogo manjši, oprijem pa je tako na nekaterih podlagah skoraj enak kot po snegu..

Zato se raje držimo pravila, da pri temperaturah pod -5, -6 v večerih, ko je v zraku tudi veliko vlage vozite kot, da pričakujete poledico.

snow-3059988_1280

Za ljubitelje jeklenih konjičkov in njihove čistoče pa je zagotovo daleč najhujša lastnost soli, njena korozivnost. Mnogi zato svoje starodobnike, ki še niso imeli tako dobre protikorozijske zaščite, ali svoje jeklene konjičke višjih vrednosti pozimi puščajo kar v garaži. Sol namreč na vse izpostavljene kovinske dele deluje korozivno, kar sčasoma lahko vodi v predčasno okvaro ali nastanek nezaželene rje, ki lahko v nekaj letih tudi popolnoma uniči avtomobil. V kolikor svoj avtomobil uporabljate tudi pozimi, priporočamo bolj frekventno pranje avtomobila, v kolikor je možno pa tudi pranje njegovega podvozja. Tako boste z vozila sprali nezaželeno sol in ohranili vašega jeklenega konjička kot novega še za dolga leta.

Sol namreč na vse izpostavljene kovinske dele deluje korozivno, kar sčasoma lahko vodi v predčasno okvaro ali nastanek nezaželene rje, ki lahko v nekaj letih tudi popolnoma uniči avtomobil.

Ste se naučili kaj novega?

PREBERITE TUDI:

TESTI ZIMSKIH PNEVMATIK

10 ZANIMIVOSTI O AVTOMOBILSKIH PNEVMATIKAH

5 NASVETOV ZA PRIPRAVO AVTOMOBILA NA ZIMO

PONUDBA RABLJENIH VOZIL

ODDAJ POVPRAŠEVANJE