kategorije članka

Prodajne številke za leto 2021 razkrivajo marsikaj

Podjetje Ardi d.o.o. je ponovno opravilo statistiko prve registracije vozil v letu 2021, ki jo kot uradno statistiko uporablja tudi Sekcija za osebna motorna vozila. Skupno je bilo v preteklem letu v Sloveniji prvič registriranih skoraj 54 tisoč vozil, kar v primerjavi z letom 2020 pomeni prirastek v višini dobrega pol odstotka, oziroma točno 294 vozil.
V začetku leta je kazalo še precej bolje, a je nato udarilo pomanjkanje materialov, polprevodnikov in posledično tudi novih avtomobilov, kar je vplivalo na dobavo in posledično tudi na cene avtomobilov. Le te so se v povprečju izjemno dvignile, kar je negativno vplivalo na novo registrirane avtomobile v Republiki Sloveniji. Zmagovalci preteklega leta po prodaji so gotovo tisti proizvajalci in trgovci, ki so imeli največjo zalogo novih vozil.

Katere znamke vozil so se znašle na vrhu?

Sam vrh po prodaji novih vozil so znova zasedli Volkswagen, Renault in Škoda (v tem vrstnem redu), se pa med sabo močno razlikujejo po sami uspešnosti. Če sta Volkswagen (8.577) in Škoda (5.642) zabeležila okoli 1 odstotek rasti, pa se je moral Renault soočiti s kar 25,46 odstotnim padcem prodaje v primerjavi s prejšnjim letom (6.255). V prvi deseterici si po vrsti sledijo še Hyundai (3.630), Peugeot (3.217), Kia (2.924), Citroen (2.485), Dacia (2.471), Toyota (2.254) in Ford (1.880). Od teh so vsi razen Dacie zabeležili opazno rast prodaje, s 50,52 odstotno rastjo pa je absolutni zmagovalec prve deseterice Ford.

Katere znamke vozil so zabeležile največji upad prodaje?

Največji šok je doživel Nissan, ki je doživel kar 37,75% upad prodaje. Če to združimo s slabim letom za Renault, je leto 2021 za Renault-Nissan koncern absolutno katastrofalno. Po drugi strani pa imamo še nekaj pozitivnih presenečenj. Suzuki je povečal svojo prodajo za 30 odstotkov, največji skok pa je s kar 202 odstotki uspel ameriški Tesli. Letos je bilo namreč v Sloveniji prvič registriranih kar 248 električnih tesel s čimer so prehiteli tudi kar nekaj uveljavljenih znamk kot so Alfa Romeo, Lexus, DS, Mini in Jaguar.

Kako pa kaj v premijskem razredu?

V premijskem razredu je tokrat zmaga s 1.432 avtomobili pripadla znamki Audi, z 1.205 avtomobili je drugo mesto zasedel BMW, tretji z 917 avtomobili je bil Mercedes Benz, zadnji z le 496 avtomobili pa je bil švedsko-kitajsko Volvo.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI ...

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

To so najboljše in najslabše letne pnevmatike za poletje 2022

Zopet je prišel čas, ko moramo počasi razmišljati o letnih pnevmatikah, ki bodo uradno dovoljene že čez nekaj tednov. Tisti, ki ste nove pnevmatike kupili lani ali morda še kakšno leto prej, se s tem še ne obremenjujete, tisti, ki potrebujete menjavo, pa vas verjetno zanima za katere je pametno

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Že dve leti opazujemo kako globalna pandemija vpliva na svetovno gospodarstvo, predvsem avtomobilsko industrijo. Če je bil v 2020 največji problem t.i. lockdown, ko saloni dejansko niso mogli prodajati novih avtomobilov, je bil v preteklem letu glavni problem pomanjkanje surovin in polprevodnikov, ki je izjemno negativno vplival na proizvodne številke