POGOSTA VPRAŠANJA

Dobrodošli v naši knjižnici pogostih odgovorov in vprašanj. Poskusili bomo v najboljši moči odgovoriti na vaša vprašanja.

Vozniška akademija

Vozniška akademija je zaradi individualnega pristopa primerna tako za začetnike kot tudi bolj izkušene voznike. Program bomo prilagodili vašemu trenutnemu znanju in zmožnostim, kar ocenimo v prvem koraku vozniške akademije – uvod, pogovor, evaluacija posameznika ter postavitev referenčnega časa na izbrani progi. Nato se pri nadaljnjih korakih še posebej posvetimo tistim delom pri katerem potrebujemo največ napredka. Namen vozniške akademije je naučiti voznika ustreznega upravljanja z vozilom v najrazličnejših situacijah s katerim bo voznik pridobil na splošni samozavesti med vožnjo, prispeval k boljši varnosti v prometu, ravnal z vozilom bolj gospodarno ter v primeru vožnje na progi tudi izboljšal čas na progi.

Kljub temu da imate dlje časa vozniški izpit in za seboj veliko število opravljenih kilometrov, je naše skromno mnenje da se na vozniški akademiji še vedno lahko naučite novih stvari.  Vozniška akademija je osredotočena na učenje športne vožnje, s katero se vozniki ne srečujemo v vsakodnevnem prometu, znanje ki pa ga pridobimo je uporabno tudi pri vsakdanji vožnji – npr. poznavanje in razumevanje vozila, ki ga vozimo, oprijema na različnih podlagah, težišča in prenosa teže, izbira idealne linije vožnje, manevriranja ter obnašanja v različnih zavojih,…

Vozniška akademija praviloma poteka individualno, saj je fokus na izboljšanju vozniškega znanja posameznika. Izjema so ponujene akademije na organiziranih dogodkih ali teambuilding-i, kjer teoretični del poteka skupinsko, praktični del pa se še vedno izvaja individualno.

Vozniška akademija praviloma traja približno od 2 do 3 ure. Odvisno je na kateri progi oz. dirkališču se izvaja program. Na organiziranih dogodkih ali teambuildingih zaradi večjega števila udeležencev praviloma ponujamo »mini« vozniško akademijo, ki je malo manj obsežna, cenovno bolj ugodna, traja pa približno 1 uro na posameznika.

Vozniška akademija se izvaja na različnih progah, poligonih ali dirkališčih v Sloveniji ali tujini. V večini primerov gre za individualno storitev in je vse stvar dogovora glede na vaše želje in pričakovanja. Prav tako redno organiziramo dogodke »trackdays« na katerih ponujamo »mini« vozniško akademijo. Velja omeniti tudi da obstaja možnost organizacije teambuildinga za skupino prijateljev ali sodelavcev.

V prvi vrsti je ta zahteva pogojena s strani proge, poligona ali dirkališča kjer se vozniška akademija izvaja. V kolikor je to zahtevano, potem je uporaba čelade obvezna. V nasprotnem primeru je uporaba čelade po lastni presoji posameznika.

V prvi vrsti je udeležba na vozniški akademiji pogojena tudi z najemom vozila. Pogojno ob predhodnem dogovoru se je vozniške akademije mogoče udeležiti tudi z lastnim vozilom. Pogoj je, da je vozilo pripravljeno za premagovanje vseh obremenitev na progi in posledično omogoča optimalno vožnjo na progi. Pri učenju igra pomembno vlogo tudi izbira ustreznega vozila.

Vsa vozila na voljo za vozniško akademijo lahko najdete na naši spletni strani na povezavi:

V prvi vrsti se pri vozniški akademiji želimo osredotočiti na eno vozilo in z njim narediti maksimalen preskok v znanju in izkušnjah. V primeru bolj izkušenega voznika in želje po nadgradnji znanja v različnih vozilih z različnimi karakteristikami, je seveda možna tudi kombinacija vozil.

Vozniške akademije se lahko udeležite večkrat. Na prvi akademiji boste ob koncu z inštruktorjem spregovorili tudi nekaj besed na temo nadaljnjih možnosti v kolikor vas bo to zanimalo. Poleg vozniške akademije ponujamo tudi coaching za nadgrajevanje znanja in posvečanja pozornosti vsem detajlom, da vaše vozniško znanje vzpnemo na čim višji nivo. Prav tako vam lahko zagotovimo različna športna vozila z različnimi karakteristikami, da boste vaše znanje osvojili in utrdili v različnih avtomobilih.

Seveda. V primeru želje po obisku dirkališča v tujini pa je individualni dogovor obvezen. Prav tako ponujamo tudi individualni coaching z inštruktorjem, kjer se proces izvaja individualno po dogovoru.

Možnost akademije ponujamo tudi na dirkališčih v tujini. Naše mnenje je, da je za pravo dirkaško izkušnjo potrebno iti v tujino, saj v Sloveniji nimamo pravega dirkališča. V primeru interesa nas kontaktirajte in pogovorili se bomo o obstoječih možnostih.

Seveda, preko naše spletne trgovine lahko hitro in enostavno naročite darilni bon za vozniško akademijo z inštruktorjem. Prav tako se lahko osebno oglasite v naši poslovalnici. Pripravljeni smo prisluhniti tudi individualnim željam v kolikor v naši spletni trgovini niste našli tistega, kar bi želeli.

TRACKDAYS

Na trackdayjih organiziranih s strani Do Avta ni obvezna uporaba čelade. Uporaba čelade se nam še posebaj v cestnih vozilih z airbag sistemom, ki sestavljajo glavnino udeležbe na naših trackdayjih, ne zdi potrebna, saj lahko v primeru nesreče povzroči več škode kot koristi.

V kolikor se trackdayja udeležite z lastnim vozilom, lahko vozite ves čas trajanja vašega termina (dopoldne, popoldne ali cel dan). Na progo ob istem času pustimo omejeno število vozil. Ustvari se več skupin, ki se izmenjujejo. Kljub temu pa se je izkazalo da lahko udeleženci vozijo toliko časa kot sami želijo, saj ni konstantnega interesa za vožnjo po progi s strani vseh udeležencev.

Na vsakem posameznem trackdayju bo pred začetkom vožnje sklican sestanek za voznike, kjer so razložena vsa pravila za specifično dirkališče in trackday. Glavno pravilo pa je to, da je strogo prepovedano spodbujanje tekmovalnosti ali agresivno obnašanje na progi s čimer se ogroža ostale udeležence na trackdayju. Prav tako je tekom trackdayja potrebno poslušati naša navodila in opozorila. Varnost je na prvem mestu.

S seboj je potrebno imeti vozniško dovoljenje. Svetujemo tudi zadostno količino vode ter kakšen prigrizek. V primeru udeležbe z lastnim vozilom vam svetujemo da prinesete dvigalko in osnovno orodje za primere morebitnih potrebnih lažjih popravil na vozilu. Prav tako svetujemo da s seboj prinesete napravo za merjenje tlaka v pnevmatikah, saj se lahko z vzdrževanjem pravilnega tlaka izognete prekomerni obrabi pnevmatik.

Seveda, isto vozilo lahko vozi več oseb. V primeru najetega vozila iz voznega parka Do Avta je potrebno zakupiti termin za vsako posamezno osebo. V primeru udeležbe z lastnim vozilom pa je potrebno doplačilo za dodatnega voznika.

Ker dirkališče ni javno urejena cestna površina, iz zavarovalniškega vidika ne veljajo enaka pravila kot pri vožnji po registriranih cestah. Praviloma je torej povzročitelj odgovoren za vso nastalo škodo na dirkališču. Glede specifičnih in točnih pogojev glede avtomobilskega zavarovanja na posameznem dirkališču pa priporočamo da se obrnete na ponudnika svoje zavarovalne police.

Seveda, v primeru udeležbe z lastnim vozilom je lahko prisoten sovoznik.

Ker so naši trackdayji organizirani z namenom zabave vam odsvetujemo (pretirano) uporabo naprav ki bi merile čas krogov. S preizkušanjem meja v luči tekmovalnosti avtomatično povečamo nevarnost nesreče. V kolikor bi se kljub priporočilom odločili meriti svoj čas krogov, pa vam svetujemo uporabo mobilne aplikacije Race Chrono.

Na trackdayjih praviloma ni dovoljeno drsenje skozi ovinke ali »driftanje« s strani udeležencev. V kolikor pa bo na posameznem trackdayju to dovoljeno bomo dodali možnost prijave na »drift« termin. Na mnogih dirkališčih oz. poligonih je »driftanje« prepovedano oziroma je potrebno za tovrstno početje dodatno plačati zaradi čiščenja proge po koncu dogodka.

V prvi vrsti vam svetujemo, da so na vašem vozilu pregledane vse kritične komponente s strani usposobljenega tehnika in je tako vozilo tehnično brezhibno. Nato na vrsto pridejo zavore in pnevmatike. V kolikor si želite trackdayjev udeležiti večkrat vam toplo priporočamo da na vozilu nadgradite zavorne cevi na pleteno verzijo, prav tako pa zamenjate zavorno olje za zmogljivejšega, saj se s tem izognete izgubi zavorne moči. Prav tako priporočamo uporabo športnih pnevmatik, saj so le te primerne uporabi pri višjih temperaturah tako pa se tudi izognete prekomerni obrabi. Za več nasvetov o pripravi vozila pa nas kontaktirajte in z veseljem svetujemo po najboljših močeh.

FAQ H1
Še vedno niste našli odgovora na svoje vprašanje?
Nič hudega! Kontaktirajte nas in z veseljem vam pomagamo.

Imate več vprašanj?

Pokličite nas

070 659 101

Pišite nam

info@doavta.si

obiščite nas

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana