kategorije članka

Pozor, pazite se teh pnevmatik! To so najslabše zimske pnevmatike 2021/2022

Pri nemškem Auto Bildu so že začeli razmišljati o letošnjih zimskih pnevmatikah in za nas pripravili veliki vzporedni test kar 50 različnih zimskih pnevmatik, v eni najpopularnejših dimenzij 205/55 R16. V tej dimenziji se v zimskih mesecih vozi večina tekmecev golfovega razreda, še posebej tisti iz prejšnjih generacij. Zato je to ena najbolj razširjenih in prodajanih dimenzij, posledično pa so tudi cene izjemno dostopne.
Auto Bild-ov veliki test, je po Evropi zelo priznan in kredibilen, njihov pristop pa je zelo zanimiv. Anonimno namreč sami kupijo 50 različnih modelov pnevmatik, ki se prodajajo na nemškem trgu, nato pa z njimi v več krogih opravijo množico različnih testov v realnih okoliščinah in tako določijo najboljše in najslabše pnevmatike te sezone.
V prvem krogu so se lotili zaviranja na mokri podlagi iz 80 km/h, do popolne zaustavitve, ki je že postregla z nekaj poraženci. Za občutek, je bilo med najboljšo in najslabšo pnevmatiko kar 13 metrov razlike, v primeru večje hitrosti pa bi se ta razdalja le še potencirala. 35 najboljših se je nato uvrstilo v drugi krog, kjer so opravili še test zaviranja na snežni podlagi iz 50 km/h do zaustavitve. Razlika med najboljšo in najslabšo je bila zopet okoli 13 metrov, saj je najboljša do zaustavitve potrebovala le 27,3 metra, medtem ko je najslabša za to potrebovala preko 40 metrov.
20 najboljših v obeh poizkusih se je nato prebilo v finale, kjer pa bodo pnevmatike podvrgli kar 13 različnim testom in jih razvrstili od najboljše do najslabše. Vseh finalnih 20 pnevmatik se je izkazalo v temeljnih kategorijah varnosti, končnih rezultatov in vrstnega reda pa zaenkrat še niso objavili. Vseeno pa vemo vsaj katerim 15 zimskim pnevmatikam, se je dobro izogniti v velikem loku, čeprav so cenovno morebiti zelo privlačne. Večinoma gre za nizkocenovne pnevmatike, ki pa jih lahko opazimo tudi na slovenskih cestah.

Po vrsti si najslabše pnevmatike sledijo takole (najnižje je najslabše):

 1. toyo observe S944 (38,2 metra za zaviranje od 80 do 0 km/h v mokrem) 
 2. kormoran snow 
 3. syron everest 1 X 
 4. goodride SW608 
 5. zeetex WH 1000 
 6. imperial snowdragon HP 
 7. tourador winter pro TS1 
 8. hifly win-turi 212 
 9. nordexx wintersafe 
 10. platin RP60 winter 
 11. tristar snowpower HP 
 12. sunny winter-max A1 NW211 
 13. premiorri via maggiore Z plus 
 14. superia bluewin UHP 
 15. petlas snowmaster W651 (45,4 metra)
To so torej najslabše zimske pnevmatike letošnje sezone, ko bo Auto Bild objavil dokončno lestvico najboljših, pa vam bomo seveda postregli tudi z lestvico najboljših zimskih pnevmatik za sezono 2021/2022. Tudi AMZS v prihodnjih dneh zaključuje svoje primerjalne teste zimskih pnevmatik v dimenzijah 225/50 R17 in 195/65 R15, tako da pričakujte res kvaliteten članek z veliko pomembne vsebine.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI ...

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

To so najboljše in najslabše letne pnevmatike za poletje 2022

Zopet je prišel čas, ko moramo počasi razmišljati o letnih pnevmatikah, ki bodo uradno dovoljene že čez nekaj tednov. Tisti, ki ste nove pnevmatike kupili lani ali morda še kakšno leto prej, se s tem še ne obremenjujete, tisti, ki potrebujete menjavo, pa vas verjetno zanima za katere je pametno

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Že dve leti opazujemo kako globalna pandemija vpliva na svetovno gospodarstvo, predvsem avtomobilsko industrijo. Če je bil v 2020 največji problem t.i. lockdown, ko saloni dejansko niso mogli prodajati novih avtomobilov, je bil v preteklem letu glavni problem pomanjkanje surovin in polprevodnikov, ki je izjemno negativno vplival na proizvodne številke

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Prodajne številke za leto 2021 razkrivajo marsikaj

Podjetje Ardi d.o.o. je ponovno opravilo statistiko prve registracije vozil v letu 2021, ki jo kot uradno statistiko uporablja tudi Sekcija za osebna motorna vozila. Skupno je bilo v preteklem letu v Sloveniji prvič registriranih skoraj 54 tisoč vozil, kar v primerjavi z letom 2020 pomeni prirastek v višini dobrega