Ali veste vse o novem prometnem znaku za zavijanje desno pri rdeči luči?

Ali veste vse o novem prometnem znaku za zavijanje desno pri rdeči luči?

Pred kratkim je bila v Republiki Sloveniji sprejeta novela zakona, ki poleg nekaterih ostalih stvari, dovoljuje tudi zavijanje desno pri rdeči luči, v kolikor je to mogoče storiti varno. Pa vendar to sedaj ne pomeni, da lahko pri rdeči luči desno zavijamo povsod, temveč so križišča kjer je ta manever dovoljen, označena s posebnim kvadratnim prometnim znakom črne barve z zeleno puščico. 

Pešci, kolesarji in avtomobili na cesti z zeleno lučjo imajo pred vami še zmeraj prednost, zato boste ob morebitni prometni nezgodi, krivdo nosili vi.

Prvo tako križišče smo že dobili v Ljubljani, sčasoma pa jih bomo lahko našli tudi v drugih mestih. Nova pravila so že začeli učiti v teoretičnih in praktičnih preizkusih vožnje, novost pa naj bi pomagala pri pospeševanju prometnih tokov.

Zelena puščica vseeno le tam kjer je varno!

Omejitev hitrosti ne sme biti večja od 50 km/h, poleg tega pa mora biti zagotovljena velika preglednost vsaj 60m v vsako stran. Na lokaciji križišča ravno tako ne sme biti visoke frekvence prehajanja morebitnih pešcev, v bližini pa ne sme biti niti šolskih poti in prisotnosti udeležencev z omejeno mobilnostjo. Tudi ob izpolnjenih vseh pogojih in novemu prometnemu znaku pa to vseeno pomeni, da je zavijanje pri rdeči luči le dovoljeno in ne zahtevano. To pomeni, da v kolikor se prvi voznik v morebitni koloni ne počuti varno, da bi speljal v rdečo luč, oziroma morebiti niti ne ve za to pravilo, kar se bo na začetku verjetno pogosto dogajalo, mu ostali ne smejo hupati s tem zahtevati, da spelje.

Znak za zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju, foto: Ministrstvo za infrastrukturoLjubljana, križišče Celovške ceste in Kolesarske poti.
Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Pravilen prehod takega križišča in zavedanje odgovornosti

Ustavite pred polno črto, ki označuje znak stop, preverite, da prometa z leve dejansko ni in je zavijanje varno, šele nato lahko speljete. Med zavijanjem opazujte okolico, pešce in kolesarje saj ste v tistem trenutku še vedno v neprednostnem položaju in odgovarjate za vse posledice vaše odločitve.

Pešci, kolesarji in avtomobili na cesti z zeleno lučjo imajo pred vami še zmeraj prednost, zato boste ob morebitni prometni nezgodi, krivdo nosili vi.

PREBERITE TUDI:

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli

5 napak, ki jih pogosto delajo kupci povsem novih avtomobilov

Vse o Davku na Motorna Vozila – DMV?