KAJ V PRAKSI PRINAŠA NOVI DMV ZA ŠPORTNE AVTOMOBILE?

KAJ V PRAKSI PRINAŠA NOVI DMV ZA ŠPORTNE AVTOMOBILE?

Kaj v praksi prinaša novi zakon o davku na motorna vozila za športne avtomobile, zmogljive družinske limuzine in ‘vroče’ kombilimuzine?

Tisti, ki nas spremljate boste vedeli, da smo na temo novega zakona o davku na motorna vozila pisali že veliko. A sedaj je ta uradno potrjen, zato smo se odločili narediti serijo člankov, kjer vam bomo fizično pokazali kaj v praksi prinaša novi zakon o davku na motorna vozila in kolikšna je razlika v primerjavi s starim.

Največja sprememba pri novem zakonu o DMV se skriva v tem, da se višina davka na motorna vozila ne izračuna več glede na nabavno vrednost avtomobila, niti na višino davka ne vplivata prostornina in moč motorja. Po novem zakonu se DMV izračuna zgolj glede na podlagi izpustov CO2, vrsto goriva in Euro emisijski razred. Pri nekaterih nizkocenovnih in električnih avtomobilih bo morda novi davek celo malenkost višji, a generalno novi zakon prinaša občutno pocenitev. To še posebej velja pri dražjih in močnejših avtomobilih, ki so bili do sedaj obdavčeni z absurdno visokimi davčnimi stopnjami, posledično pa smo jih tudi na naših cestah videvali zelo malo, ali pa so jih imeli lastniki enostavno registrirane v tujini. Pa poglejmo, kaj novi zakon o DMV prinaša v praksi. Za izračun po starem zakonu smo upoštevali cene rabljenih vozil (letnik 2018). Če bi pri izračunih upoštevali cene novih vozil, bi bile razlike še večje, za boljše razumevanje pa smo v tabelo dopisali tudi upoštevano vrednost avtomobila.

Po novem zakonu se DMV izračuna zgolj glede na podlagi izpustov CO2, vrsto goriva in Euro emisijski razred.

Tokrat se bomo lotili vseh ‘športnikov’, ki jih nismo mogli obdelati v prejšnjih dveh člankih o športnih SUV-ih in luksuznih limuzinah. Še posebno v tej kategoriji, je kar nekaj avtomobilov po starem sistemu padlo v najvišjo kategorijo s 44% obdavčitvijo. Sem spadajo Aston Martin Vantage, Ferrari GTC4 Lusso, Jaguar F-Type 5.0 in celo ameriški Ford Mustang 5.0, a je med vsemi zaradi najvišje nabavne cene absolutni ‘zmagovalec’ Ferrari GTC4 Lusso. Za slednjega bo treba tudi po novem zakonu o davku na motorna vozila odšteti največ denarja, a bo ta vsota več kot 70 tisočakov manjša kot do sedaj. Po prihranku mu sledi stuttgartski Porsche 911 GT3, ki vas bo po novem stal 50 tisočakov manj. Morda velja omeniti tudi to, da boste za novega Porsche 911 Carrera 4S plačali le 261€ davka, kar je v primerjavi s prejšnjimi 17 odstotki od nabavne cene, praktično zastonj.

Prihranili boste tudi pri ‘družinskih športnikih’ in hitrih kombilimuzinah. Za izjemno popularnega Audija RS6 boste namreč po novem plačali le dobrega tisočaka davka na motorna vozila, še manj pa za nekoliko bolj uglajenega tekmeca Mercedes Benz E53 AMG, ki vas bo stal 739€. Tudi hitre kombilimuzine bodo po novem dostopnejše, največ pa se bo zaradi 3.0 litrskega šestvaljnika poznalo pri BMW M140i, ki vas bo po novem namesto 14% stal le še 204€.

Novi zakon o davku na motorna vozila seveda pozdravljamo z velikim veseljem, saj bomo svojim strankam pri uvozu vozil po naročilu, končno lahko ponudili konkurenčne cene drugim državam EU tudi pri avtomobilih višjega cenovnega razreda.

Z odpravo nesorazmerja med obdavčitvijo, bodo končno na svoj račun prišli tudi slovenski avtomobilski navdušenci, verjamemo pa, da tudi v državno blagajno ne bo steklo nič manj denarja, saj bomo na cestah začeli videvati čedalje več luksuznih in športnih avtomobilov na slovenskih tablicah.

PREBERITE TUDI:

KAJ V PRAKSI PRINAŠA NOVI ZAKON O DAVKU NA MOTORNA VOZILA?

KAJ JE DAVEK NA MOTORNA VOZILA – DMV?

Proces varnega uvoza po naročilu.