ZADNJI DAN ZA NAKUP VINJETE 2019

ZADNJI DAN ZA NAKUP VINJETE 2019

Še zadnji dan za nakup vinjete 2019! Kako imajo to rešene druge evropske države in koliko pri nas damo na kilometer avtoceste 

Še zadnji dan za nakup vinjete 2019 gre počasi h koncu, zato v kolikor le te še niste kupili le pohitite z nakupom saj vas lahko v nasprotnem primeru doleti kazen med 300 in 800€.

Barvne nalepke, brez katerih z motornim vozilom do največje dovoljene mase 3,5 tone ne smemo na slovenske avtoceste in hitre ceste, bomo tokrat lepili na vetrobranska stekla že 12. leto zapored. Spremeni se le barva in sicer iz modre na roza, cene in cestninski razredi pa ostajajo enaki. To pomeni, da bo za letno vinjeto za osebna vozila treba tudi v prihodnje odšteti 110 evrov, za mesečno 30 evrov ter za tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila z višino nad prvo osjo višjo od 1,3m bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov, za motorna kolesa pa cena letne vinjete ravno tako ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za mesečno bo treba odšteti 30 evrov ter za tedensko 7,50 evra.

Se še spomnite leta 2008 in 2009, ko je cena celoletne vinjete znašala zgolj 55€, kar je pol manj kot danes? Morda se nam res zdi drastično povečanje skozi leta pretirano pa vendar za nekatere tudi današnja cena predstavlja pravo olajšanje v primerjavi s starim cestninjenjem, kjer bi ljudje, ki veliko časa preživijo na avtocestah zagotovo na letni ravni plačali mnogo več kot 110€. Le spomnite se zadnjih počitnic na hrvaški obali, koliko vas je stala samo cestnina. V kolikor ste se odpravili povsem proti jugu je ta znesek v obe strani zagotovo znašal več kot je polovica naše letne vinjete (pa se oni pritožujejo nad ceno naše tedenske). V kolikor potujete po sosednji Italiji ali celo Franciji je zgodba precej podobna oziroma še celo nekoliko dražja.

Morda pa je zanimivo to, da smo med evropskimi državami z vinjetami drugi najdražji. Prekaša nas le Madžarska, kjer morajo državljani za letno vinjeto odšteti kar 132,77€, na drugi strani pa imamo Švico kjer letna vinjeta stane zgolj 35,75€ ali Romunijo, kjer vinjeta stane borih 28€. Smo pa absolutni zmagovalci pri izračunu razmerja med ceno in kilometri avtocest, ki so na voljo. Pri nas tako ‘kilometer avtoceste’ vsakega, ki kupi vinjeto stane kar 0,18€, v Švici pa je ta znesek na primer kar devetkrat manjši. Še na Madžarskem, kjer so najdražje vinjete v Evropi, znaša ta faktor zgolj 0,07€ na kilometer, nihče pa ne premaga Nemcev. Ti se vozijo praktično zastonj, saj pri njih (zaenkrat) ne poznajo ne vinjete ne cestnin, obenem pa ponujajo ene najboljših avtocest v Evropi. Sloviti Autobahn je s svojimi odseki brez omejitev tako še zadnja Meka ljubiteljev hitrosti in upamo, da se to ne bo spremenilo.

Pa vi? Imate raje vinjete ali cestnino? Se vam zdi cena primerna ali se vam zdi pretirana? Kaj pa če vam povemo, da že vemo barvo vinjete za leto 2020 (namig – rumena bo)