POVEČANA KRAJA VOZIL S KEYLESS-GO SISTEMOM

POVEČANA KRAJA VOZIL S KEYLESS-GO SISTEMOM

Zavarovalnicam je prekipelo: Povečana kraja vozil s keyless-go sistemom in kako se pred njo zavarovati

Povečana kraja vozil s keyless-go sistemom in kako se pred njo zavarovati. Keyless ali po naše ‘brezključni’ sistemi, ne olajšujejo življenja le lastnikov avtomobilom, temveč očitno tudi nepridipravom. Tako strokovnjaki, kot tudi statistika velevajo, da so avtomobili z dostopom brez ključa postali lahek plen izurjenih tatov 21. Stoletja. Le ti praktično potrebujejo le t.i. Podaljševalnik signala, ki omogoča, da vaš avto brez težav odklenejo tudi brez ključa ali kakšnih vlomilskih orodij, saj dejansko uporabljajo le signal vašega ključa. Ena izmed ‘terenskih’ tehnik nepridipravov, je da prvi udeleženec sledi lastniku vozila z napravo za podaljševanje signala brezstičnega ključa, medtem ko ga drugi odklene, ko je lastnik že nekaj 100 metrov stran. Spet druga je povsem enaka le, da vam avtomobil odpeljejo direktno z dvorišča, saj s podobno napravo zaznajo ključ v vaši hiši in ponovijo postopek.

Nemški ADAC je s testom dokazal, da je od 360 modelov avtomobilov, na katerih so simulirali krajo, ‘napad’ preživela le peščica avtomobilov, pri vseh ostalih pa so jih lahko brez težav odklenili ali celo zagnali motor. To predstavlja tudi čedalje večji finančni zalogaj za zavarovalnice, ki se morajo ukvarjati s povečanim številom odškodninskih zahtevkov po kraji vozila. Na Nizozemskem je šlo celo tako daleč, da je nizozemsko združenje zavarovalnic od 1. Januarja letos sprejelo ukrep, kjer mora lastnik, ki želi avtomobil zavarovati proti kraji, pisno dokazati, da je brezstični ključ opremljen z zaščito pred zlorabo, ali pa avtomobila preprosto ne bodo več zavarovali.

Hkrati želijo tudi povečati pritisk na proizvajalce, ki so v veliki večini odgovorni, da s svojimi varnostnimi sistemi avtomobile svojih kupcev zaščitijo pred krajami. Zakaj bi imeli dražje in bolj kompleksne sisteme za odklepanja, ko pa z njimi praktično odpremo pot tatovom? Nekateri so se na to že odzvali in posledično prilagodili brezstične ključe. Med drugim nove zahteve od prvega januarja že izpolnjujejo določeni modeli znamk Audi, BMW, Citroen, Mercedes.Benz, Peugeot, Škoda, Toyota in Volkswagen.  Nove zahteve sicer velevajo, da pametni ključ po petih minutah preide v stanje ‘spanja’. Tako se signal ključa po petih minutah ne oddaja več, tatovi pa posledično nimajo ničesar za prekopirati, kar je tudi eden izmed ukrepov kako se proti temu zaščititi.

Na Nizozemskem je šlo celo tako daleč, da je nizozemsko združenje zavarovalnic od 1. Januarja letos sprejelo ukrep, kjer mora lastnik, ki želi avtomobil zavarovati proti kraji, pisno dokazati, da je brezstični ključ opremljen z zaščito pred zlorabo, ali pa avtomobila preprosto ne bodo več zavarovali.

Kakšne pa so druge možnosti za ljudi, ki tovrstne avtomobile že imajo? Druga opcija za lastnike avtomobilov je ta, da v avto namestite sistem, ki filtrira signal brez ključa, sam keyless-go sistem pa lahko pri pooblaščenih servisih tudi v celoti izklopite, vendar posledično izgubite tudi udobje, zaradi katerega je bil ta sistem sploh ustvarjen. V vozilo lahko namestite tudi dodatno elektronsko ali mehansko varovalno napravo, še daleč najcenejša in najbolj enostavna rešitev pa je ta, da ključe doma enostavno shranjujete v posebne vrečke oziroma omarice, ki blokirajo vsa elektromagnetna valovanja.

PREBERITE TUDI:

VSE O DAVKU NA MOTORNA VOZILA

POMOČ PRI NAKUPU VOZILA

PROCES VARNEGA UVOZA PO NAROČILU