KAKO OBDRŽATI GARANCIJO NA NOVE PNEVMATIKE

KAKO OBDRŽATI GARANCIJO NA NOVE PNEVMATIKE

Kako obdržati garancijo na nove pnevmatike in v primeru dobave slabih pnevmatik, dobiti odobreno reklamacijo?

Pnevmatike so pri vseh vrstah vozil naš edini stik s podlago, konkretno pri avtomobilu pa je ta celotna kontaktna površina manjša od A4 lista papirja. Verjetno je že vsem takoj jasno, da na pnevmatikah ne smemo ‘šparati’ zato tudi sam vedno priporočam nakup čim boljših pnevmatik. Prednost novih pnevmataik je tudi ta, da ponavadi pridejo z enoletno garancijo na napake v materialu, slabo izdelavo ali kaj podobnega. V večini primerov sicer z pnevmatikami ni nič narobe vendar se v vsaki proizvodnji lahko pojavijo anomalije v procesu in tovarne pnevmatik niso nobena izjema. Vsi ali večina, ki ste v praksi že kdaj podali reklamacijski zahtevek verjetno veste, da gre ponavadi zelo težko skozi in se reklamacijo zelo težko uveljavi, zato smo se odločili povzeti garancijski list našega dobavitelja pnevmatik in vam tako prihraniti ogromno živcev in časa ob možnem uveljavljanju garancije na nove pnevmatike.

Osnova za uveljavljanje je seveda veljavni račun in pravilno izpolnjen garancijski list, poleg tega pa velja tudi množica ostalih pogojev med katerimi uveljavitev garancije na nove pnevmatike ni možna v naslednjih primerih:stik-s-podlago

  • Za izdelke, poškodovane zaradi nepravilnega skladiščenja izven skladišča uradnega dobavitelja,
  • Če je bila pnevmatika poškodovana zaradi slabega platišča, nestrokovne montaže ali montaže na napačno platišče,
  • Za pnevmatike, ki se niso uporabljali v skladu z deklariranimi lastnostmi kot so indeks nosilnosti in tlak v pnevmatiki,
  • Če je bila presežena dovoljena obremenitev, ali pa je bila pnevmatika neenakomerno obremenjena,
  • Za pnevmatike, na katerih ni identifikacijskih oznak,
  • V primeru motnje v vožnji ko je tekalna plast obrabljena že več kot 25%,
  • Če so bila platišča in pnevmatike vzdrževane z agresivnimi čistili,
  • Če je vzrok poškodba pnevmatike povzročena z ostrim predmetom, luknjo na cesti ali čemu podobnemu.

Vidimo, da je pogojev veliko in tega se zavedajo tudi dobavitelji sami, zato so nam poleg pogojev podali še nekaj nasvetov za tehnično uporabo pnevmatike, da bo garancijo na nove pnevmatike čim lažje uveljaviti. Montirati jo mora za to usposobljena oseba, ki ob uporabi ustreznih orodij pravilno namontira plašč na platišče in pred tem obe nogi plašča premaže z namenskim premazom. Vedno se jo montira na ustrezna, čista in nepoškodovana platišča, po montaži in kasneje na vsakih 5-8 tisoč kilometrov pa je potrebno kolesa tudi dinamično uravnotežiti. Na 14 dni oziroma po potrebi kontrolirajte tlak v pnevmatikah, saj lahko zlasti prenizek tlak povzroči trajne notranje in zunanje vidne poškodbe pnevmatike. Izogibajte se tudi udarnim jamam, robovom in ostrim predmetom, v kolikor izogib ni možen pa oviro prečkajte z minimalno hitrostjo in čimbolj pravokotno. V primeru skladiščenja v poletnih mesecih za zimske ali zimskih mesecih za letne pnevmatike morajo biti le te skladiščene na ustrezni temperaturi brez neposredne sončne svetlobe, stran od direktnih virov toplote ali gorilnih teles.

No pa smo prišli do konca našega vodiča z naslovom ‘Kako obdržati garancijo na nove pnevmatike.’ Upam, da sem vam vsaj malo pomagal in da ste se kaj novega naučili, predvsem pa si zapomnite to: skrbite za svoje pnevmatike, saj le one stojijo med vami in obcestnim jarkom ali ograjo, pa čeprav se to morda sliši nekoliko prehudo.