E-vinjeta je tu – tisti, ki imate že letošnjo nikar ne hitite z nakupom!

E-vinjeta je tu – tisti, ki imate že letošnjo nikar ne hitite z nakupom!

E-vinjeta je tu – tisti, ki imate že letošnjo nikar ne hitite z nakupom!

S prvim decembrom je tako kot vsako leto stopila v prodajo vinjeta za leto 2022, a prvič na vaša vetrobranska stekla ne boste več lepili barvnih nalepk, ampak boste vinjeto kupili digitalno preko spleta. Tisti, ki na svojem avtomobilu še nimate letošnje vinjete se že lahko odpravite na to spletno povezavo in kupite e-vinjeto za leto 2022, tisti, ki imate na vetrobranskem steklu še vedno nalepljeno vinjeto za leto 2021, pa ne hitite z nakupom.

Vinjeta 2021 namreč, tako kot vedno, velja od 1. decembra do 31. januarja prihodnje leto, nova digitalna pa bo veljala le 12 mesecev od nakupa. V primeru, da že sedaj decembra kupite vinjeto za leto 2022, vam bo le ta veljala le do decembra 2022, v kolikor počakate do 31. januarja, pa vam bo ta ista vinjeta veljala do 31. januarja 2023.

Cene vinjet ostajajo enake kot do sedaj

E-vinjeto, kakor jim po novem pravijo na DARS-u, lahko po novem kupite tudi vnaprej torej z datumom veljavnosti, ki ni isti kot dan nakupa, a ne več kot 30 dni vnaprej. Ravno tako so v digitalni obliki zaenkrat na voljo le letne in polletne vinjete, tedenske in mesečne pa bodo do 31. januarja 2022 še vedno v prodaji v obliki nalepke. Po tem datumu bodo tudi mesečne in tedenske vinjete na voljo izključno v digitalni obliki.

Cene vinjet ostajajo enake kot do sedaj in sicer za osebna vozila znašajo 110€ za celo leto in 30€ za en mesec, tedenska vinjeta pa vas bo stala 15 €. Le te so po novem preko centralnega cestninskega sistema vezane na registrsko oznako vozila, ki jo boste mogli navesti ob nakupu. 

Po novem se ob uvedbi e-vinjet uvaja še ena pomembna novost in sicer možnost povračila neizkoriščene vrednosti za letne in polletne vinjete. To pride v poštev v primeru prodaje vozila, v kolikor novi lastnik ne registrira vozila z istimi registrskimi tablicami.

Preberite tudi: 

TESTI RABLJENIH VOZIL

KDO JE BOLJŠI VOZNIK? ŽENSKE ALI MOŠKI?

VSE O DAVKU NA MOTORNA VOZILA – DMV