KAJ JE DAVEK NA MOTORNA VOZILA?

KAJ JE DAVEK NA MOTORNA VOZILA?

Bi lahko postavili še bolj enostavno in bolj neposredno vprašanje kot to kaj je davek na motorna vozila? Zelo težko, pa vendar ste točen, natančen in neposreden odgovor našli samo pri nas. Glede na to, da ste v iskalnik vpisali to preprosto vprašanje, se najbrž odločate za nakup in uvoz avtomobila iz tujine. Širni internet ponuja v zvezi s to strašljivo kratico cel kup nekih informacij, a preden dobiš celoto, te želja po uvozu mine, v resnici te skoraj mine tudi volja do življenja. Kaj je torej DMV?

Davek na motorna vozila.

DMV je preprosto davek na motorna vozila in naj vas takoj pomirimo, da gre za klasično birokratsko nevšečnost, ki se ji pač avtomobil, ki prvič zapelje na slovenski asfalt, v večini primerov, ne more izognit. Uvoz avtomobila v Slovenijo pač vzemite kot eno tako pozitivno izkušnjo, iz katere boste odnesli cel kup vez in poznanstev. Poznali boste nekaj manj kot četrt naše javne uprave. Šalo na stran. Prva postaja, za novega jeklenega konjička, ki prvič prispe v deželo na sončni strani alp, je običajno homologacija. Postopek oziroma pregled ustreznosti traja približno četrt ure, v primeru, da avtomobil ustreza predpisom za vožnjo po čudovitih slovenskih poteh, pripravijo izjavo o emisijski ustreznosti vozila, na kateri so podatki o vozilu ter bistven podatek – izpust CO2 (g/km). Ta podatek so pridobili s COC dokumenta oziroma evropskega potrdila o skladnosti in to je osnova za izračun davka na motorna vozila. Z izjavo o emisijski ustreznosti, najkasneje v 15 dneh, odmahate na Davčno ulico 1 v Ljubljani, kjer stoji sedež Finančne uprave Republike Slovenije ali pa še lažje, na najbližji Davčni urad.

Beseda “davek” je običajno sinonim za (še bolj) prazno denarnico. Kako upravičen bo ta sinonim v primeru davka na motorna vozila (DMV) je kot rečeno odvisno predvsem od prijaznosti vašega novega jeklenega konjička do okolja (vrednosti izpustov CO2). Na skupno vsoto vpliva poleg izpusta CO2 tudi stopnja EURO motorja, prostornina motorja (nad 2500ccm boste plačali tudi davek na luksuz), vrsta goriva ter pri dizelskih agregatih tudi izpust trdih delcev. Naj omenimo še, da nimajo vsa vozila iste serije z enakim motorjem enak izpust CO2 – le ta zavisi tudi od oblike vozila, vrste menjalnika, vrste pogona in tudi širine pnevmatike. Koliko bo imela od vašega novega avtomobila državna blagajna lahko izračunate tudi sami. Na povezavi smo objavili ažurno in pregledno tabelo iz katere lahko razberete in z nekaj osnovne matematike tudi izračunate vsaj približno stopnjo davka glede na dane lastnosti avtomobila. Aja, še ena malenkost – v kolikor boste nakup opravili z davkom na dodano vrednost se stopnja davka na motorna vozila   obračuna na brutto osnovo, v kolikor pa je vozilo kupljeno brez davka na dodano vrednost se stopnja seveda obračuna na netto osnovo.

Pri vsem skupaj velja omeniti in odebeliti še nekaj posebnosti! Obstajajo skupine, ki so delno ali pa v celoti oproščene plačila DMV-ja. Tako lahko tisti, ki ste kupili vozilo z 8 ali več sedeži, od stopnje odštejete 30 odstotkov, plačila DMV-ja pa so upravičeni lastniki vozil kupljenih z namenom prevoza invalidov, ljudje s stopnjo invalidnosti 80%, starodobna vozila s statusom in družine s tremi otroci mlajšimi od 18 let. Tega, da so plačila DMV-ja oproščeni tudi diplomati verjetno ni treba posebej omenjati.

Kratica DMV (davek na motorna vozila) od danes dalje torej ni več noben bav bav. Je pač manjša birokratska prepreka, zaradi katere boste nekaj dolgih dni dlje čakali na svojega uvoženega lepotca, za kakšnega stotaka ali tisočaka pa bo tanjša tudi denarnica. Računica je enostavna, smiselno je pač kupiti avtomobil, ki ne svinja okolja, je tehnično kolikor je le mogoče brezhiben in ne najprestižnejši. Seveda je vse odvisno od preferenc posameznega kupca. Sicer pa ste lahko, dokler vam do avta iz tujine pomagamo mi ni potrebno skrbeti. Tudi vso dokumentacijo, vključno z vsemi obrazci za določitev stopnje davka na motorna vozila, urejamo mi. Pišete nam lahko preko spletnega obrazca povpraševanje ali nas pokličete z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja.

Še v podrobnosti obrazložen Davek Na Motorna Vozila najdete tukaj.