Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Že dve leti opazujemo kako globalna pandemija vpliva na svetovno gospodarstvo, predvsem avtomobilsko industrijo. Če je bil v 2020 največji problem t.i. lockdown, ko saloni dejansko niso mogli prodajati novih avtomobilov, je bil v preteklem letu glavni problem pomanjkanje surovin in polprevodnikov, ki je izjemno negativno vplival na proizvodne številke po svetu. Številne tovarne, tudi tiste največje so prekinile proizvodnjo saj enostavno niso mogle sestaviti avtomobilov za končnega kupca, posledično pa novih avtomobilov ni bilo za dobiti.

Tako se je nove avtomobile sicer dalo naročiti, a z izjemno dolgimi in nezanesljivimi dobavnimi roki, tistim na zalogi pa je cena zrasla. Cene pa so narasle tudi rabljenim avtomobilom, ki so tako v 2021 predstavljali najboljšo alternativo za nekoga, ki si je želel zamenjati avtomobil takoj. Iz tega lahko potegnemo, da so se zvišale predvsem cene rabljenih avtomobilov in tistih, ki so na zalogi, v 2022 pa nas čaka še podražitev novih avtomobilov.

V zadnjem času je po celem svetu namreč opaziti strmo naraščanje cen surovin, energentov, transporta in posledično tudi vseh sestavnih delov. Omeniti velja tudi rekordne vrednosti inflacije, ki je bila v lanskem letu najvišja v zadnjih 13 letih. Kontinuirano pomanjkanje novih avtomobilov in višji stroški proizvodnje bodo po mnenju vseh analitikov negativno vplivali na cene avtomobilov, ki bi se lahko po mnenju nekaterih povečale tudi do 30 oziroma 40 odstotkov. Le malo proizvajalcev ima še dejansko vozila na zalogi in jih hkrati tudi proizvaja, dobavni roki pa marsikje presegajo eno leto. Posledično bodo poleg novih še več vredni dobro ohranjeni rabljeni avtomobili, še posebej tisti, ki niso stari več kot nekaj let, saj bo povpraševanje izjemno povečano. 

Iz tega lahko zaključimo, da v kolikor v prihodnosti nameravate menjati avtomobil, to naredite čim prej, dokler so cene še relativno ‘po starem’. V primeru novega avtomobila ga čimprej naročite in čakajte, ali morda kupite takega, ki je dejansko na zalogi, četudi mu mogoče manjka kakšen kos opreme, v primeru rabljenega pa bi vam priporočali čimprejšnji nakup, preden se trgu dokončno ‘odpelje’. 

V kolikor imate glede tega kakršnokoli vprašanje smo vam pri Do Avta seveda na voljo, brez težav pa za vas opravimo tudi uvoz vozila po naročilu iz nemškega trga, kjer je ponudba še vedno precej večja kot pri nas.

Naša zaloga rabljenih vozil

Uvoz vozil po naročilu