Audi bo do leta 2026 ustavil proizvodnjo bencinskih in dizelskih modelov

Audi bo do leta 2026 ustavil proizvodnjo bencinskih in dizelskih modelov

Audi bo do leta 2026 ustavil proizvodnjo bencinskih in dizelskih modelov in kmalu zatem prešel na 100% električni portfelj

Markus Duesmann, generalni direktor Audija je razkril, da oznak TDI in TFSI kmalu ne bomo več našli na zadkih njihovih avtomobilov. Do konca leta 2026 naj bi namreč prenehali izdelovati nove modele z vgrajenimi bencinskimi in dizelskimi motorji in ves svoj fokus preusmerili v izdelavo in razvoj električnih avtomobilov.

Pri Audiju že sedaj veliko vlagajo v tehnologijo električnih avtomobilov.

Duesmann je odločitev in časovnico napovedal na sestanku vodstva v Ingolstadtu, le ta pa ima nekaj zanimivih mejnikov. Čeprav bodo leta 2026 prenehali z novimi modeli s pogonom na notranje izgorevanje, pa bodo tisti, ki so bili predstavljeni pred tem letom, nekaj let še vedno v prodaji. Tako naj bi bilo do začetka prihodnjega desetletja, potem pa bo Audi postopoma, a precej hitro, postal popolnoma električni proizvajalec.

Automobilwoche je v svojem članku objavil, da Audi A3 in A4 sploh ne bosta imela več naslednikov s klasičnim pogonom, temveč ju bosta nadomestila električna modela A3 e-tron in A4 e-tron, podobni časovnici pa bosta sledila tudi modeloma A5 in A6, so še zapisali. Čisto zadnji audijev model z motorjem na notranje izgorevanje bo po vsej verjetnosti Audi Q8, ki se bo leta 2026 skupaj z modelom Q8 e-tron predstavil v novi generaciji. Le ta bo naprodaj vse tja do leta 2032, zatem pa bo proizvodnje avtomobilov s klasičnim pogonom verjetno konec.

Tako naj bi bilo do začetka prihodnjega desetletja, potem pa bo Audi postopoma, a precej hitro, postal popolnoma električni proizvajalec.

Pri Audiju že sedaj veliko vlagajo v tehnologijo električnih avtomobilov. Tako so že predstavili načrte za prodajo električnega A6 e-tron, ki bo nekaj časa obstajal vzporedno s klasičnim modelom A6. Audi A6 e-tron se bo ponašal z novo, kar 100 kWh baterijsko celico, ki naj bi omogočala doseg, večji od 700 kilometrov. Poleg Q6 e-tron bo to drugo vozilo znamke Audi, ki je izdelano na novi PPE platformi, razviti v sodelovanju z znamko Porsche.

Do leta 2025 nameravajo pri Audiju svoj električni portfelj razširiti na 20 modelov, do leta 2030 pa nameravajo skupaj s Volkswagnom in Porschejem prodati že preko sedem milijonov avtomobilov izdelanih na prej omenjeni PPE platformi.

PREBERITE TUDI:

VSE O DMV-ju

KAKO POTEKA PROCES VARNEGA UVOZA VOZILA IZ TUJINE?

NAŠA ZALOGA RABLJENIH VOZIL