5 NASVETOV, KAKO V ČASU KARANTENE POSKRBETI ZA VAŠ AVTOMOBIL, KO LE TA NI V UPORABI

5 NASVETOV, KAKO V ČASU KARANTENE POSKRBETI ZA VAŠ AVTOMOBIL, KO LE TA NI V UPORABI

5 nasvetov, kako v času karantene poskrbeti za vaš avtomobil, ko le ta ni v uporabi:

Številni preventivni ukrepi, ki so bili sprejeti z namenom zajezitve širjenja virusa Covid-19, imajo lahko tudi negativne posledice na vaš avtomobil. V kolikor je pri hiši več avtomobilov, je v teh časih velika verjetnost, da vsaj eden stoji, ostali pa so v precej manjši uporabi kot ponavadi. Za vas smo torej pripravili 5 nasvetov, kako kar najbolje poskrbeti za vaš avtomobil in si tako pridelati čim manj negativnih posledic.

1. Pnevmatike:

V kolikor avtomobil dolgo stoji pri miru, se lahko pnevmatike deformirajo in postanejo jajčaste. V tem primeru priporočamo kratko vožnjo ali da avtomobil premaknete vsaj vsakih 14 dni. Poleg tega poskrbite tudi, da pnevmatike niso v neposrednem stiku s sončnimi žarki, saj UV svetloba negativno vpliva na elastičnost same gumene zmesi.

2. Akumulator:

Če avtomobil res dolgo stoji (mesec ali dlje) je najbolje akumulator kar odstraniti iz vozila in ga shraniti nekam na suho in toplo mesto. Ker pa mnogi ne posedujejo tega znanja in avtomobil vseeno občasno potrebujejo za krajše relacije, pa priporočamo nakup polnilcev akumulatorja s funkcijo vzdrževanja napolnjenosti, ki bo poskrbel, da bo akumulator tudi po dolgem mirovanju napolnjen in v dobri kondiciji.

3. Čistoča:

Priporočamo temeljito čiščenje zunaj in znotraj, saj ima sedaj morebitna umazanija čas, da se zažre v tkanine in ostale površine, kar pomeni velik glavobol kasneje, ko boste želeli avtomobil očistiti. Poleg tega lahko začne avtomobil zaradi morebitne umazanije v notranjosti tudi zaudarjati, česar si zagotovo ne želite.

4. Hramba:

Priporočamo, da avtomobil spravite na ravno, pokrito površino, kjer bo avtomobil pri miru tudi s sproščeno parkirno zavoro, kar je zelo pomembno saj se lahko zavorne ploščice oprimejo bobna in parkirna zavora ne bo hotela popustiti. Poleg tega streha poskrbi, da bo avtomobil na suhem. Dež sicer sam po sebi nič ne škoduje avtomobilu, a lahko posledično zaradi prisotnosti vode in neuporabe začnejo rjaveti nezaščiteni jekleni deli kot so na primer zavorni koluti. V kolikor strehe nimate priporočamo pregrinjalo, ki bo obenem avtomobilske pnevmatike zaščitilo tudi pred soncem, o čemer smo govorili pri prvi točki.

5. Vožnja:

V vsakem primeru priporočamo, da avtomobil četudi brez razloga na vsake toliko časa peljete na vožnjo. Vožnja naj bo dinamična in dolga vsaj nekaj 10 kilometrov, da se avtomobil segreje na delovno temperaturo, akumulator se ima priložnost napolniti, tekočine zakrožijo po sistemih, poleg tega pa iz zavornih diskov spravite vso morebitno rjo ali umazanijo. V kolikor avtomobil veliko stoji in se uporablja le za vožnjo na krajše razdalje, pa vsake toliko časa priporočamo tudi daljšo vožnjo po avtocesti, pri visoki hitrosti, da damo tudi filtru trdih delcev priložnost za regeneracijo, poleg tega pa avtomobil tudi nekoliko ‘prepihamo’.

Upamo, da smo vam in vašemu jeklenemu konjičku z zgornjimi nasveti vsaj malo pomagali ostati v boljši kondiciji in se pripraviti na nove izzive, ko boste spet morali biti v polnem pogonu. V kolikor imate še vi kakšnega pa ga lahko zapišete v komentar in tako pomagate še ostalim.

PREBERITE ŠE:

ZAKAJ JE SEDAJ NAJBOLJŠI ČAS ZA NAKUP RABLJENEGA VOZILA?

ODSTRANITEV DPF FILTRA IN IZKLOP EGR VENTILA PRI DIZLIH

5 PLUSOV IN PREDNOSTI ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV

SPLETNI KALKULATOR ZA IZRAČUN CENE VOZILA

NAŠA PONUDBA RABLJENIH VOZIL

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

About the Author