5 napak, ki jih pogosto delajo kupci povseh novih avtomobilov

5 napak, ki jih pogosto delajo kupci povsem novih avtomobilov

Za večino ljudi je nakup povsem novega avtomobila eden najbolj težko pričakovanih trenutkov. Ob težko pričakovanem prevzemu ponavadi čutijo ponos in veselje, ki pa je včasih lahko pretirano in avtomobilu v določenih primerih s svojim pretiranim entuziazmom tudi škodujete. Govorimo seveda o težko pričakovanih prvih kilometrih, kjer se morate navkljub napredku v tehnologiji in zmogljivi elektroniki, še vedno držati nekoliko nazaj. Le tako boste ob upoštevanju spodnjih 5 nasvetov poskrbeli, da boste v lastništvo novega avtomobila stopili varno in brez težav:

 1. Utekanje pogonskega sklopa 

  seveda je tehnologija izdelave notranjih komponent v zadnjih desetletjih izjemno napredovala, pa tudi sam razvoj motornih olj je pripomogel k rešitvi marsikaterih triboloških problemov iz preteklosti. To pa še vedno ne pomeni, da notranje komponente že od prvega kilometra optimalno nalegajo ena na drugo. Zato priporočamo prvih tisoč do dva tisoč kilometrov previdne vožnje, kjer pri bencinskih motorjih obrati ne smejo preseči 4.500 obratov na minuto, pri dizelskih motorjih pa 3.500 obratov na minuto. Po pretečeni dobi utekanja priporočamo tudi predčasno menjavo olja, da se takoj znebite vseh mikro delcev, ki so nastali med utekanjem, nekateri proizvajalci pa menjavo olja po prvih nekaj tisoč kilometrih tako ali drugače predpisujejo.

 2. Izogibajte se večjih šokov za vzmetenje 

  pri novem avtomobilu samo vzmetenje še ne deluje optimalno in je na začetku nekoliko trše kot kasneje. Prvih nekaj 100 kilometrov se zatorej izogibajte udarnih jam ali slabših cest in tako preprečite večje udarce za vzmetenje, ki še ni uspelo povsem ‘zadihati’.

 3. Utekanje zavornega sistema 

  ta nasvet ne velja le pri novem avtomobilu ampak tudi pri vsaki menjavi zavornih diskov ali zavornih ploščic. Zavorni sistem za optimalno naleganje zavornih ploščic na zavorne diske potrebuje nekaj 100 kilometrov normalne vožnje, zato se v tem času izogibajte večjih in močnih zaviranj, če to ni nujno potrebno. To sicer lahko pohitrite s posebnim postopkom utekanja zavornega sistema, ki pa ni ravno za vsakogar.

 4. Pnevmatike niso takoj optimalne

  tudi pnevmatike potrebujejo svoj čas, da dosežejo optimalen oprijem. Takoj iz tovarne imajo namreč na tekalni površini posebno plast, ki preprečuje oziroma upočasnjuje staranje. Zato prvih nekaj kilometrov priporočamo previdnost, da ta vrhnja plast odstopi in vam pnevmatika lahko ponudi ves oprijem, ki ga ima na voljo. Ta nasvet ravno tako ne velja le pri novih avtomobilih ampak po vsaki montaži povsem novih pnevmatik.

 5. Dodobra spoznajte svoj avtomobil preden greste na cesto

  to velja še posebej, če ste si privoščili vozilo druge znamke, kot ste je bili do sedaj navajeni. Vsaka avtomobilska znamka ima namreč drugačno postavitev stikal in drugačne menije v novejših info zabavnih sistemih, iskanje določenih funkcij med vožnjo, pa zna biti zelo nevarno. To še posebej velja za čedalje bolj popularne zaslone na dotik, kjer so določene funkcije včasih skrite globoko v meniju. Predstavljajte si, da se vam ponoči začne rositi vetrobransko steklo, pa ne veste sploh kje je tipka za odroševanje prednjega stekla. Posledica je vsaj nekaj sekund umaknjen pogled s ceste, v nekaterih primerih, pa celo več. Podoben primer lahko nastane, če naletite na meglo pa ne veste sploh kako se prižge meglenke. Skratka vzemite si nekaj časa in pojdite vsaj čez glavne funkcije avtomobila. V večini primerov vam ob prevzemu avtomobila to znanje morajo podati prodajalci, zato se ne držite nazaj z vprašanji.

Preberite tudi:

Vse o davku na motorna vozila

Vse o financiranju vozil

Kako poteka proces varnega uvoza vozila po naročilu