kategorije članka

10 ZANIMIVOSTI O AVTOMOBILSKIH PNEVMATIKAH

Ali ste vedeli?

Serijo člankov 10 zanimivosti zaključujemo z najpomembnejšo varnostno komponento pri avtomobilu – pnevmatiko. Dobra pnevmatika vas lahko reši iz mnogo zagat, tako kot vas lahko slaba stane veliko denarja ali celo česa hujšega. Ravno zato smo se odločili pnevmatiki posvetiti naslednjih 10 zanimivosti.
1. 1. Ali ste vedeli, da so bile pnevmatike na začetku avtomobilizma dejansko gumijasta kolesa vojaških topov?
2. Ali ste vedeli, da so bile prvih 25 let avtomobila, prav vse pnevmatike bele? Cinkov oksid, ki je bil dodan naravni gumi za večjo moč je imel ta stranski učinek, da je bil končni produkt izjemno svetle bele barve.
3. Ali ste vedeli, da se na svetu vsakoletno zavrže več kot 250 milijonov izrabljenih pnevmatik? Nedavni poizkusi recikliranja so pokazali, da bi jih lahko uporabili pri izdelavi asfalta.
4. Ali ste vedeli, da se je velikost pnevmatik skozi leta močno spreminjala? Na začetku so bile pnevmatike izjemno visoke in ozke, potem pa so z leti zaradi večje potrebe po oprijemu postajale širše. No sedaj se je ta trend zopet obrnil, saj je v ospredje stopila ekologija, ki narekuje čim manjši kotalni upor in s tem čim manjšo porabo avtomobila. To lahko dosežemo z ožjimi in višjimi pnevmatikami, kot jih imata na primer novi Renault Scenic in futuristični BMW i3.
5. Ali ste vedeli, da je kontaktna površina ene avtomobilske pnevmatike velika zgolj toliko kot poštna razglednica? Ne ‘šparajte’ na pnevmatikah!
6. Ali ste vedeli, da je največji svetovni proizvajalec pnevmatik nihče drug kot LEGO? Da prav ste slišali. Na leto namreč proizvedejo skupno kar 306 milijonov majhnih pnevmatik za igrače, s čimer so se zavihteli na prvo mesto svetovnih ‘gumarjev’.
7. Ali ste vedeli, da največja pnevmatika na svetu tehta kar 12 ton in je visoka več kot 12 metrov? Seveda ni v uporabi, temveč služi kot reklama za proizvajalca pnevmatik Uniroyal, pred njihovim sedežem podjetja.
8. Ali ste vedeli, da se pri izdelavi pnevmatike uporablja do 200 različnih materialov? Med njimi so tudi kovine kot so titan in kobalt.
9. Ali ste vedeli, da je sila na pnevmatiko med podiranjem hitrostnih rekordov tako velika, da gume kot materiala sploh ni več moč uporabiti? Pri postavljanju naslednjega rekorda, kjer nameravajo prvič v zgodovini preseči hitrost 1600 kilometrov na uro (1000 milj na uro), bo sila na kolesa pri tej hitrosti namreč kar 50.000 krat večja od sile teže, zato bodo kolesa kovinska in po vsej verjetnosti iz letalskega aluminija.
10. Ali ste vedeli, da so lahko tudi pnevmatike za osebne avtomobile neznansko drage? Set Michelinovih pnevmatik, narejenih posebej za Bugatti Veyrona, stanejo namreč več kot 37 tisočakov.

MORDA BI VAS ZANIMALO TUDI ...

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

To so najboljše in najslabše letne pnevmatike za poletje 2022

Zopet je prišel čas, ko moramo počasi razmišljati o letnih pnevmatikah, ki bodo uradno dovoljene že čez nekaj tednov. Tisti, ki ste nove pnevmatike kupili lani ali morda še kakšno leto prej, se s tem še ne obremenjujete, tisti, ki potrebujete menjavo, pa vas verjetno zanima za katere je pametno

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Cene avtomobilov v 2022 samo še bolj navzgor

Že dve leti opazujemo kako globalna pandemija vpliva na svetovno gospodarstvo, predvsem avtomobilsko industrijo. Če je bil v 2020 največji problem t.i. lockdown, ko saloni dejansko niso mogli prodajati novih avtomobilov, je bil v preteklem letu glavni problem pomanjkanje surovin in polprevodnikov, ki je izjemno negativno vplival na proizvodne številke

UVOZ IN PRODAJA VOZIL

Prodajne številke za leto 2021 razkrivajo marsikaj

Podjetje Ardi d.o.o. je ponovno opravilo statistiko prve registracije vozil v letu 2021, ki jo kot uradno statistiko uporablja tudi Sekcija za osebna motorna vozila. Skupno je bilo v preteklem letu v Sloveniji prvič registriranih skoraj 54 tisoč vozil, kar v primerjavi z letom 2020 pomeni prirastek v višini dobrega