10 ZANIMIVIH DEJSTEV O AVTOMOBILIH, KI JIH ZAGOTOVO ŠE NISTE VEDELI

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli:

Pri Do Avta smo prišli na idejo, da bi vam, tako kot pred časom, poletje zopet popestrili z zanimivimi dejstvi in podatki iz sveta avtomobilizma. Nekateri vam ne bodo nič posebnega, spet drugi bi vas znali naravnost šokirati. Tukaj je prvih 10:

1. Le okoli 18% Američanov zna voziti avtomobile z ročnim menjalnikom, ta številka pa se bo z leti le še zmanjševala.

2. Tesla je leta 2020 postala najvrednejša avtomobilska znamka na svetu. Njene delnice so julija dosegle rekordne vrednosti in Tesli omogočile, da je prehitela Toyoto.

 

3. Porsche Taycan sploh ni prvi električni Porsche. Ta čast je pripadla modelu C.2 Phaeton iz leta 1898, ki ga je dejansko izdelal nihče drug kot Ferdinand Porsche. Hkrati je bil to njegov prvi avtomobil, zato bi lahko rekli, da je bil prvi Porsche dejansko električen.

4. Do leta 1973 so v nekaterih menjalnikih za mazanje še vedno uporabljali kitovo olje, ki so ga kasneje prepovedali saj so zaradi kitolova kiti postali ogroženi. Naslednje leto so se zaradi prepovedi uporabe kitovega olja in pomanjkanja ustreznega nadomestka, okvare na menjalnikih povečale za kar 800%.

5. 1989 Honda Prelude je bila prvi avtomobil s štirikolesnim krmiljenjem.

6. Največja kazen za prekoračitev hitrosti, naj bi znašala vrtoglavih 600 tisoč € in sicer je bila izrečena v Švici, kjer se kazni izrekajo proporcionalno glede na dohodke voznika v prekršku. Nesrečni voznik je v svojem Mercedes Benz McLaren SLR vozil kar 300 kilometrov na uro. 

7. Na svetu je trenutno kar 1,3 milijarde avtomobilov, kar pomeni, da je v povprečju 1 avtomobil na 5 zemljanov. Največ avtomobilov imajo zaenkrat še vedno Združene države Amerike vendar jih bo vsak čas prehitela Kitajska.

8. Sodobni avtomobili so sestavljeni iz približno 30 tisoč sestavnih delov. Koliko bi jih znali našteti?

9. Kar 75 odstotkov vozil znamke Rolls Royce, ki so bili kadarkoli izdelani v več kot 100 letni zgodovini tega podjetja se še vozi po cesti. Čeprav je ime v uporabi že od leta 1906, je znamka svoj preporod doživela leta 2003, ko jih je kupil BMW AG.

10. V povprečju porabimo kar 5 mesecev svojega življenja v čakanju na zeleno luč na semaforju. Če upoštevamo še nerazvite države, kjer so semaforji prej izjema kot pravilo, je realnost taka, da je ta čas čakanja pri rdeči luči pri nas še precej daljši.

PREBERITE TUDI:

AVTOMOBILSKE ZANIMIVOSTI

AVTOMOBILSKA ZGODOVINA

VSE O DAVKU NA MOTORNA VOZILA

NAŠA PONUDBA RABLJENIH VOZIL