10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.4:

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.4:

Pri Do Avta smo prišli na idejo, da bi vam, tako kot pred časom, poletje zopet popestrili z zanimivimi dejstvi in podatki iz sveta avtomobilizma. Nekateri vam ne bodo nič posebnega, spet drugi bi vas znali naravnost šokirati. Tukaj je še zadnjih 10 dejstev iz serije 4 člankov zato uživajte:

1. Glede na študijo, ki jo je leta 2010 opravil sam BMW, je bilo kar 80% vseh lastnikov BMW serije 1 prepričanih, da vozijo avtomobil s prednjim pogonom.

2. Pri Bugattiju pravijo, da ima po njihovih podatkih povprečen lastnik avtomobila Bugatti v lasti kar 84 avtomobilov, 3 privatna letala in eno jahto, medtem ko ima povprečen lastnik avtomobila Bentley, v lasti ‘samo’ 8 avtomobilov.

3. Karl Benz v resnici ni bil prvi človek na svetu, ki je izdelal ‘motorizirano kočijo’ oziroma avtomobil, bil je le prvi, ki ga je patentiral. Hkrati je s tem, ko je naredil več identičnih kopij svojega avtomobila, dejansko ustvaril prvi produkcijski avtomobil.

4. Bugatti Veyron je ob debiju stal okoli milijon dolarjev (850 tisoč €), kar se morda sliši veliko a je vseeno to zelo dobra kupčija. Zakaj? Ker je vsak izdelan Bugatti Veyron proizvajalce stal petkrat toliko in tako Volkswagnu, lastniku znamke Bugatti, povzročal milijonske izgube.

5. Najbolj prodajan Volkswagnov produkt ni avtomobil ampak klobasa. V začetku je bila namenjena le za tovarniško menzo, sčasoma pa je postala tako popularna, da so jo začeli prodajati tudi v supermarketih. Ima celo svojo ‘kataloško’ oznako.

Klobasa –  ‘Volkswagen Originalteil’

6. Za vstop na Indijski trg je moral Audi razviti glasnejšo in bolj trpežno hupo, saj standardna enostavno ni bila dovolj dobra za kaotični indijski promet.

7. Porsche 959 ima še eno prestavo, ki je počasnejša od prve in je namenjena za vožnjo po ‘terenu’. Poleg tega, z avtomobilom ob njegovem izidu niso nikoli opravili t.i. crash testa. Zato ga v ZDA ni bilo mogoče registrirati in legalno voziti, kar je moralo biti zelo nadležno za Bill Gatesa, ki je kupil svoj primerek Porscheja 959 in moral čakati kar 13 let, da se je zakonodaja spremenila.

8. Lexus je v model LFA enostavno moral namestiti digitalne merilnike, saj analogna igla enostavno ni mogla dohajali obratov odličnega in zelo hitrega V10 motorja.

9. Vse štiri pnevmatike na povprečnem družinskem avtomobilu imajo skupaj le približno toliko stične površine s tlemi, kot oba čevlja povprečnega odraslega.

10. Le 6% vseh avtomobilov, ki se prodajo na Japonskem, niso narejeni na Japonskem. Majhna številka mar ne?

Tako, našo serijo 4 člankov smo pripeljali do konca. Upamo, da ste v dejstvih uživalo vsaj toliko kot mi, v kolikor pa še niste videli vseh prejšnjih treh pa vam to zagotovo priporočamo.

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.3:

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.2:

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.1:

Preberite tudi:

Vse o DMV – davku na motorna vozila

To je 10 najbolje prodajanih avtomobilov na svetu

Ali veste vse o novem prometnem znaku za zavijanje desno pri rdeči luči?