10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.3:

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.3:

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.3:

Pri Do Avta smo prišli na idejo, da bi vam, tako kot pred časom, poletje zopet popestrili z zanimivimi dejstvi in podatki iz sveta avtomobilizma. Nekateri vam ne bodo nič posebnega, spet drugi bi vas znali naravnost šokirati. Tukaj je že tretjih 10:

1. Prav vsak vijak v avtomobilu Pagani Huayra je iz titana in nosi lasersko graviran Paganijev logotip. Skupna vrednost samo teh vijakov znaša dobrih 95 tisoč €.

2. Največja koncentracija prestižnih Rolls Roycev na prebivalca ni v Veliki Britaniji kot bi si morda mislili, ampak v Hong Kongu.

3. Človek z ‘največ prevoženimi kilometri’ je Ervin Gordon. S svojim Volvom 1800S iz leta 1966 je namreč prevozil rekordnih 4.890.992 kilometrov. Za občutek je ta razdalja skoraj enaka 120 kratniku obsega zemlje.

4. Britanski policisti imajo v svojem naboru obvezne opreme v avtomobilih tudi plišaste medvedke, s katerimi naj bi tolažili otroke v primeru udeležbe v prometni nesreči.

5. Kar 16 odstotkov lastnikov avtomobilov, svojih jeklenih konjičkov nikoli ne pere. Glede na slovensko ‘folkloro’ pranja avtomobilov menimo, da je ta odstotek med Slovenci precej manjši.

6. Najhitrejši policijski avtomobil na svetu je Bugati Veyron, ki ga aktivno uporablja policija v Dubaju. Njegova končna hitrost znaša preko 400 kilometrov na uro, poleg Veyrona, pa ima dubajska policija še kar nekaj ostali prestižnih superšportnikov, ki se jih ne bi sramovali niti multimilijonarji.

7. Avtomobili so najbolj množično recikliran potrošniški produkt na svetu.

8. Fordov Model T je po svetu znan kot prvi dostopen avtomobil za običajnega človeka. Njegova cena je leta 1925 znašala le 250 dolarjev, kar bi danes znašalo okoli štiri tisoč dolarjev oziroma 3.400€.

9. Volvo je bil, poleg množice ostalih stvari, tudi prvi na svetu, ki je pri števcih kilometrine uporabil šest mest. Do takrat so imeli vsi avtomobili le petmestne rotirajoče števce kilometrov, ki so lahko izkazali maksimalno 99.999km.

10. Dvosedežni Smart Roadster ima navkljub svoji majhnosti enako medosno razdaljo kot Porsche 911 generacije 997. Ta znaša 2.360 mm in je le dober meter krajša od skupne dolžine Roadsterja, medtem ko je prej omenjeni Porsche s precej večjimi previsi še en meter daljši od Smart Roadsterja.

PREBERITE TUDI:

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.2:

10 zanimivih dejstev o avtomobilih, ki jih zagotovo še niste vedeli št.1: